Onur Yürüyüşü’ne polis müdahalesi! En az 200 gözaltı

Yayın tarihi: 26 Haziran 2022 Pazar 12:35 pm - Güncelleme: 26 Haziran 2022 Pazar 9:24 pm

Bu sene 30’uncusu düzenlenen İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne polis müdahale etti. Gazeteciler ve LGBTİ+ aktivistler gözaltına alındı.

LGBTİQ+ bireylerin eşit haklar için her yıl haziran ayının son haftasında gerçekleştirdiği Onur Yürüyüşü’ne izin verilmedi. Onur Haftası komitesi en az 200 LGBTİ+’nın gözaltına alındığını duyurdu.

KaosGL’nin aktardığına göre bugün sabah saatlerinde polis İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm yolları barikatlarla kapattı. Caddedeki insanlar dışarı çıkarılırken Onur Haftası komitesinin toplanmaya çağırdığı Sıraselviler Caddesi de saat 12 itibariyle polis barikatıyla kapatıldı.

Polis Cihangir’de yürüyen korteji ablukaya alıp kafelerde oturan LGBTİ+’lara müdahale ederken AFP fotomuhabiri Bülent Kılıç da gözaltına alındı. Kılıç geçen sene yine Onur Yürüyüşü’nde fotoğraf çektiği sırada polislerce yere yatırılıp boynuna bastırılmıştı.

Video: Esma Yapıcı/Tele1

EN AZ 200 GÖZALTI

Ablukayı aşan LGBTİ+’lar Cihangir ara sokaklarında yürürken ‘Nerdesin aşkım, buradayım aşkım’, ‘Dönmeyiz, dönmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz!’ diye slogan attı. Polis müdahalesine rağmen LGBTİ+’lar yürüyüşlerine devam etti.

Gazeteci Ahmet Ayva’nın aktardığı görüntülere göre polis gözaltına aldığı LGBTİ+ların elindeki bayrakları alıp çöp kutusuna attı.

Onur Haftası komitesi en az 200 LGBTİ+’nın gözaltına alındığını duyurdu.

‘ALIŞIN YA DA BARIŞIN’

Müdahale üzerine güvenli alanlara dağılan LGBTİ+’lar basın açıklaması okudu. LGBTİ+’ların her türlü hedef göstermeye karşın Taksim’de oldukları belirtilen açıklamada “Alışın ya da barışın bizim gitmeye hiç niyetimiz yok” denildi.

İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin geri çekilmesine de tepki gösterilen açıklamada “Her birimiz her birimize güç oluyoruz, birlikte güçlüyüz. Gücümüzü direnişimizden alıyoruz, direnmeye devam ediyoruz. Bizler her yıl Haziran ayının son haftasında sokaklarda onurunu ve var oluşunu kutlayan LGBTİ+’lar olarak mücadelemizdeki ısrarımız, yarına duyduğumuz umut, birbirimizden aldığımız cesaret ve dayanışmayla buradayız. Vardık, varız, var olacağız!” ifadelerine yer verildi.

 

Gazeteci Bülent Kılıç, 2021’deki Onur Yürüyüşü’nde boğazına bastırılarak gözaltına alınmıştı.