Onur Çanakçı: AKP’nin IMF’yi tercih etmemesinin en büyük nedeni denetim yapılması

Yayın tarihi: 29 Mart 2024 Cuma 7:23 pm - Güncelleme: 29 Mart 2024 Cuma 7:27 pm

Haber: Ceren Ural

Ekonomist Onur Çanakçı, ‘Erdoğan IMF ile anlaştı’ iddiasına ilişkin konuştu. Çanakçı, “AKP’nin IMF’yi tercih etmemesinin en büyük nedeni denetim yapılması” dedi.

Ekonomist Onur Çanakçı, TELE1‘de ekranlara gelen Gün Ortası programına konuk oldu.

Ülkü Çoban’ın “Bazı ekonomistler de bunu söylüyor, Ahmet Davutoğlu da söyledi. Erdoğan’ın IMF ile anlaştığını iddia ediyorlar. Ve diyorlar ki; ‘şimdi bu söylenmiyor ama seçimden sonra ortaya çıkacak’. Böyle bir olasılığı ne kadar güçlü görüyorsunuz?” sorusuna yanıt veren Çanakçı, şunları söyledi:

“Ben bunu geçen sene ekim ayında falan söylemiştim. Türkiye’nin IMF’den başka şansı yok diye. Bunu söylediğim zaman hatta IMF yetkilileri Ankara’ya geldi, görüşüldü. Biraz önce Mehmet Şimşek bir açıklama yaptı, ‘Dünya Bankası ile 1,5 milyar dolarlık bir kredi anlaşması yaptık’ diye. Herhalde bir yarım saat 1 saat önce bir açıklama yaptı. Şimdi şöyle söyleyeyim; Dünya Bankası’yla IMF’nin kapısı şu şekilde Dünya Bankası yazıyor, diğerinin kapısında IMF yazıyor. Neredeyse ikisi de aynı. Yani Dünya Bankası’ndan aldığınız kredi aslında IMF’den aldığınız kredi neredeyse hiçbir fark yok ama IMF’den bulacağınız paranın düşük maliyetle olmasına karşılık AKP’nin IMF’yi tercih etmemesinin sebebi, en büyük sebebi denetim mekanizması. Siz belki 9-10 milyar dolara bitecek havalimanını IMF’nin finanse etmesi durumunda 29-30 milyar dolara bitiremezsiniz. Size bu hakkı vermez. Yandaşlara paralarınızı saçamazsınız. 3-5 maaş alan bürokratlarınız bu kadar rahat ortalarda gezemez. Onun için de IMF’nin getireceği paranın koşullarından değil, denetim mekanizmasından dolayı tu kaka ilan etti AKP yönetimi. Şu anda gidişat o ki zaten Mehmet Şimşek’in aldırdığı kararlar, emeklileri pas geçmesi, insanların vergilerle bir şekilde boynunu daha da bükmesi, sırtında daha büyük bir kambur oluşturmasının en büyük sebebi aslında IMF’nin para sıkma politikası. Çünkü, size IMF parayı verirken belli bir kısmını vergiyle geri almanızı istiyor, bir şekilde paranın içeride kalmasını ve sıkılaştırıcı para politikasını istiyor.”

Kaynak: HABER MERKEZİ