Online dil öğrenme platformu Preply’den göç odaklı yeni inceleme

Yayın tarihi: 25 Aralık 2023 Pazartesi 6:22 pm - Güncelleme: 25 Aralık 2023 Pazartesi 6:22 pm

Uluslararası Göç Örgütü verileri, dünya çapında 281 milyon göçmen olduğunu tahmin ederken, dünyanın en çok göç alan ülkeleri de belli oldu. Listenin ilk üç sırasında ABD, Almanya ve Suudi Arabistan yer aldı. Online dil kursları sunan ve 32 binden fazla nitelikli dil öğretmenini 1 milyonu aşkın kullanıcıyla buluşturan Preply’nin dil ve kültür odaklı son çalışması, küresel göç istatistiklerini merkezine aldı.

21. yüzyılın en önemli tartışma konularından birine dönüşen göç, gönüllü ya da istemsiz bir biçimde, bir insan ya da insan topluluğunun başka bir ülkeye taşınması olarak tanımlanıyor. Küresel insan mobilitesi hakkında en çok inceleme yapılan konular arasında yer alan göç konusunu, 50 farklı dilde, ana dilini konuşan 32 binden fazla dil öğretmenini 1 milyonu aşkın kullanıcıyla online bir platformda bir araya getiren ve online yabancı dil kursları sunan Preply, dil ve kültür odağında merkezine aldı. Preply, uluslararası göç istatistiklerini derlerken, dünyanın en çok göç edilen ülkelerini de sıraladı.

DÜNYANIN EN ÇOK GÖÇ EDİLEN ÜLKELERİ ABD, ALMANYA VE SUUDİ ARABİSTAN

Uluslararası Göç Örgütü tarafından yayımlanan Dünya Göç Raporu 2022’ye göre küresel çapta 281 milyon uluslararası göçmen olduğu görülürken, bu rakam dünya nüfusuyla kıyaslandığında 30 kişiden birinin göçmen olduğu tespit edildi. Ülkelerde yaşayan yabancı uyruklu kişi sayısına göre yapılan sıralamada ise dünyanın en çok göç alan ilk üç ülkesi, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve Suudi Arabistan olarak listelendi.

ONLİNE DİL ÖĞRENMEYE İLGİ ARTIYOR

Uluslararası Göç Örgütü tarafından yayımlanan Dünya Göç Raporu 2022 verilerine göre, küresel çapta 281 milyon uluslararası göçmen bulunuyor. Rapor, dünyanın en çok göç alan ülkesi olan ABD’deki göçmenlerin %41,8’in çalışmak, %32,2’si eğitim, %23,2’si ise aile sebebiyle göç ettiğini gösteriyor. ABD’yi takip eden Almanya’nın yoğun göçmen nüfusunun kökleri ise II. Dünya Savaşı sonrasında başlatılan sanayi hamlesi ve işgücü anlaşmalarına kadar uzanıyor. Almanya’nın en çok göç aldığı ülkelerin başında Polonya ve Türkiye geliyor. Göç trafiğinin arttığı bu süreçte dil öğrenmek için göçmenler online dil öğrenme yollarını arıyor.

TÜRKİYE’YE GÖÇ EDENLERİN SAYISI 494 BİN

Türkiye, küresel listede dünyanın en çok göç alan ülkeleri arasında ilk 15’te sıralanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu verileri, 2022’de yurt dışından Türkiye’ye göç edenlerin sayısının 494 bin seviyesinde olduğunu kaydediyor. Yurt dışından en çok göç alan şehrin ise İstanbul olduğu görülüyor.

Uluslararası Göç Örgütü, dünya üzerindeki 30 kişiden birinin göçmen olduğuna dikkat çekiyor. Göç ve göçmenlik, bu çağın en gerçek olgularından biri olarak yer alıyor. Bu noktada dil öğrenmek, daha fazla önem kazanıyor. Preply bu noktada Türkiye’nin pek çok şehrinde dil öğrenmek isteyenlere olanak sağlıyor.

ONLİNE DİL KURSLARI AVANTAJ SAĞLIYOR

Akademik araştırmalar, dil ve kültürün iç içe geçmiş iki kavram olarak, bireylerin kimliklerini ve sosyal etkileşimlerini şekillendirmede önemli rol oynadığını gösteriyor. Ev sahibi ülke dilinde yakalanan yeterliliğin hem işgücü piyasası hem de sosyal entegrasyonu artırdığı biliniyor. Bu sebeple özellikle gelişmiş ülkeler, göç ve entegrasyon politikalarını dili de kapsayacak biçimde tasarlıyor. Kanada, Fransa, Almanya, Norveç, İsveç gibi ülkelerde göçmenler dil kurslarından avantajlı bir biçimde yararlanabiliyor. Öte yandan özellikle başka bir ülkeye çalışmak için gönüllü göç eden kişiler, o bölgenin yerel diline uyum sağlamak için online dil kurslarını tercih ediyor. Preply, online İngilizce öğretmeni, online Arapça öğretmeni, online Almanca öğretmeni gibi seçeneklerle, yabancı dil özel ders arayışı içinde olan göçmenlere yardım ediyor.

Kaynak: TELE1