Önlemleri yetersiz bulan muhasebeciler kendilerini bakanlığa zincirledi

Yayın tarihi: 20 Mart 2020 Cuma 1:40 pm - Güncelleme: 20 Mart 2020 Cuma 3:06 pm

Koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirlerin yeterli olmadığın belirterek kendilerini Maliye Bakanlığı’na zincirleyen Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanı Ali Şahin, Başkan Yardımcısı Nurali KELEŞ, Oda çalışanı Faruk Adıgüzel ve 2 çalışan daha gözaltına alındı. CHP Milletvekili Murat Emir, gözaltına alınan ASMMMO Başkanı ve üyelerinin sağlık kontrolünden sonra serbest bırakıldığını duyurdu.

Koronavirüs salgını kapsamında Türkiye’de alınan önlemlerin sadece bazı sektörleri kapsadığını ve çalışanlara ayrımcılık yapıldığını belirten muhasebeciler Ankara’da eylem yaptı.

Salgın nedeniyle alınan önlemlerin kendi durumları için hiçbir destek içermediğini, mali müşavirlerin ve muhasebecilerin mağdur olduğunu açıklayan Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanı Ali Şahin ve oda yönetim kurulu üyeleri kendilerini Maliye Bakanlığı girişine zincirledi. Burada basın açıklaması yapmak isteyen başkan Ali Şahin, başkan yardımcısı Nurali Keleş ile Uğur Taşkıran ve Faruk Adıgüzel isimli oda üyeleri gözaltına alındı.

SERBEST BIRAKILDILAR

CHP Milletvekili Murat Emir, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, gözaltına alınan ASMMMO Başkanı ve üyelerinin serbest bırakıldığını açıkladı.

“Tek istekleri dünyayı sarsan koronavirüs önlemleri kapsamında ayrımcılığa uğramamaktı. Maliye Bakanlığı önünde açıklama sırasında gözaltına alınan ASMMMO Başkanı ve üyelerini ziyaret ettim. Sağlık kontrolünden sonra serbest bırakıldılar.”

‘ÖLMEK İSTEMİYORUZ’

“Muhasebeci ve mali müşavirlerin hayatı tehlikede ölmek istemiyoruz” pankartı eşliğinde kendilerini bakanlığa zincirleyen oda yönetimi tarafından okunan basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

1 MİLYON KİŞİ TEHDİT ALTINDA

Bugüne kadar alınan ve bugünden sonra alınacak tedbirlerin ekonomiye olumsuz yansımaları olacaktır. Bugüne dek ve bundan sonra da ekonomiye yön veren, mükelleflerin idareye karşı sorumluluklarını onlar adına yerine getiren, Gelir İdaresi’nin en büyük paydaşı olan ve ülke genelinde 120 bin kişiyi bulan muhasebe meslek örgütümüz ekonominin gelişimi adına hep olumlu adımlar atmış ve haklı taleplerde bulunmuştur. Ancak, açıklanan tedbir kararları içerisinde ekonomik hayatın en büyük paydaşlarından biri olan biz mali müşavirlerin talepleri karşılık bulmamıştır. Muhasebe bürolarında, şirketlerin muhasebe departmanlarında binlerce çalışan, dijital ortamda gönderdiği beyannameleri hazırlamak için, müşterilerle ve onların çalışanlarıyla temas kurmakta, kimlerin elinden çıktığı dahi bilinmeyen binlerce fatura ve belgeye temas ederek beyan ve bildirimlerde bulunmaya çalışılmaktadır. Bu nedenle 120 bin meslek mensubumuz en büyük risk grubu içerisinde yer almakta, çalışanları, aileleri ve yakın çevresi dikkate alındığında 1 milyon kişi korona virüsü (covid-19) salgını ve tehdidi altındır.

BEYAN VE BİLDİRİMLERİN UZATILMASINI DÜŞÜNMEDİLER

Açıklanan tedbir paketinin içerisinde büyük risk altında bulunan meslek mensupları unutulmuş, Vergi ve SGK ödemelerinin uzatılmasını düşünen yetkililer, beyan ve bildirimlerin uzatılmasını düşünememiştir. Oysa tedbir paketi açıklanmadan günler öncesinde meslek odalarımız, TÜRMOB aracılığıyla Gelir idaresi Başkanlığımıza olayın ciddiyetini bildirmiş, alınması gereken tedbirler ve meslek örgütümüzün haklı talepleri iletilmiştir. Bu anlamda dün olduğu gibi yarınlarda da, sağlıklı koşullarda mesleğimizi icra edebilmek için, bizler de ofislerimizi kapatmak, dış dünyadan uzaklaşmak, kendimize ve ailemize sağlıklı yaşam koşulları oluşturmak istiyoruz. Hiçbir beyan ve bildirim insan sağlığından daha değerli olamaz.

SGK BEYAN BİLDİRİMLERİ ERTELENSİN

Bu nedenle, mart ayı içerisinde verilmesi gereken KDV1 KDV2, Muhtasar, MuhSGK, damga Vergisi, Turizm Katılım Payı, BA BS, GEKAP, SGK beyan ve bildirimlerinin ertelenmesini, Beratların yüklenme sürelerinin ertelenmesini, vergi incelemelerinin ertelenmesini tüm beyan ve bildirim sürelerinin ertelenmesini ve mücbir sebep halinin kabulünü, meslek mensuplarının, vergi ve SGK prim borçlarının ertelenmesini, bu süreç içerisinde vadesi geçmiş, vergi ve SGK prim borçlarından dolayı icra takiplerinin durdurulmasını, bu süreçte yaşanacak tahsilat sorununu da bulundurarak, iş dünyasına sağlanan destekler kapsamında biz meslek mensuplarının da dahil edilmesini istiyoruz.