Haber

Onlarca gazeteciyi hedef alan Dezenformasyon Yasası'nın bilançosu: Binlerce soruşturma, yüzlerce dava, tutuklama...

AKP ve MHP'nin tasarlayarak Meclis'ten geçirdiği, kamuoyunda sansür yasası olarak bilinen Dezenformasyon Yasası'nın bilançosu ortaya çıktı. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte başta gazeteciler olmak üzere pek çok meslek grubundan isim yargılandı.

Basın ve meslek örgütlerinin “sansür yasası” olarak nitelendirdiği “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” düzenlemesinin yürürlüğe girmesinin üzerinden iki yıl geçti. 

En son AKUT eski başkanı Nasuh Mahruki, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasıyla 20 Kasım’da tutuklandı. 22 Kasım’da ise Gazeteci İsmail Saymaz ve Fatih Altaylı’nın hakkında aynı suçlamayla resen soruşturma başlatıldı.

2018 yılından beri gazetecilik ve ifade özgürlüğü davalarını takip eden Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) verilerine göre, tartışmalı düzenleme kapsamında iki yılda en az 56 gazeteci, yazar ve basın çalışanı hakkında 66 soruşturma açıldı. TBMM Adalet Komisyonu tutanaklarında yer alan verilere göre, aynı süre içinde “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasıyla 4 bin 590 kişi hakkında soruşturma açıldı.

Bu kapsamda toplamda 384 dava açılırken, bunların 42’sinde mahkumiyet kararı verildi, 146 davada sanıklar beraat etti.

BBC Türkçe'ye konuşan MLSA Eş Direktörü Barış Altıntaş, yasanın, henüz iki yıl önce yürürlüğe girmesine rağmen, basın ve ifade özgürlüğüne karşı çok etkin bir şekilde kullanıldığını söylüyor. Hükümet yetkilileri ise yasal düzenlemeyi dijital ortamda yayılan yanlış bilgiye karşı bir gereklilik olarak savunuyor.

Düzenleme 18 Ekim 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmişti.  Türk Ceza Kanunu’na 217/a maddesiyle eklenen ve kamuoyunda “dezenformasyon yasası” olarak bilinen düzenlemenin basın ve ifade özgürlüğünü ihlal ettiği değerlendirilen pek çok farklı örneği görüldü. Bunların bir kısmı soruşturma aşamasında kalırken, bir kısmı gazetecilerin ve hak savunucularının tutuklu yargılandığı davalara dönüştü.

MLSA'nın 2024 Dava Gözlem Raporu’nda, bu davaların çoğunlukla gazetecilerin mesleklerini icra ederken yazdıkları haberler ve yaptıkları yorumlar nedeniyle açıldığı kaydedildi.

Raporda, bu düzenlemenin, iktidarın hoşuna gitmeyen haberler yazan gazetecilere karşı kullanılan yeni bir araç haline geldiği belirtildi.

Altıntaş, gazetecilerin genellikle deprem ve ve seçim dönemleri gibi kamuoyunu ilgilendiren büyük toplumsal olaylarda yaptıkları yayınlar sebebiyle "dezenformasyon" suçlamasıyla karşılaştığını söylüyor:

"Seçim ve deprem dönemlerinde olduğu gibi, toplumu ilgilendiren büyük olaylar ya da kriz anlarında, hükümetin eleştirilmekten korunmak için hızla devreye soktuğu bir yasa olduğu görülüyor."

YASA NASIL GÜNDEME GELDİ?

Altıntaş, yasanın ilk olarak 2021 yılındaki orman yangınlarından sonra gündeme geldiğini söylüyor:

"Türkiye'nin yangınlara müdahalede yetersiz kaldığı görülmüş, sosyal medyadaki paylaşımlar global bir yardım çağrısına dönüşmüştü. Hükümet yetkilileri, Türkiye'nin bilinçli olarak dünyaya kötü gösterilmeye çalıştığını ve buna karşı bir yasa geçirilmesi gerektiğini söylemişti."

Yasanın geçmesinden sadece bir ay sonra ilk olarak Gazeteci Sinan Aygül, bir çocuğa yönelik cinsel saldırı iddiasına ilişkin sosyal medya paylaşımları nedeniyle tutuklandı, sonrasında Yargıtay kararıyla bu davadan beraat etti.

Altıntaş, yasa geçtikten iki ay sonra meydana gelen 6 Şubat depremlerinde pek çok gazetecinin bu suçlamayla karşılaştığını söylüyor.

Osmaniye'de kendileri de deprem mağduru olan iki yerel gazetecinin, dağıtılmayan çadır ve battaniyeleri internet sitelerinde haber yaptıkları için tutuklanıp, yaklaşık üç ay cezaevinde kaldıklarını hatırlatıyor.

"AŞI YETERSİZ" DİYEN DOKTOR DA YARGILANIYOR

Yasa kapsamında yargılananlar sadece gazeteciler olmadı. 9 Aralık 2022’de bir televizyon kanalına konuşan Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Yusuf Eryazğan, aile sağlığı merkezlerindeki aşı stokunun yetersiz olduğunu söyledi.

Eryazğan özellikle Hepatit B, çocuk felci ve verem aşılarının temininde sorun olduğunu anlatmış, aşılamanın azaldığını söylemiş ve bu sebeple hastalar ve doktorlar arasında gerginlik yaşandığını belirtmişti.

Bu röportaj sebebiyle "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymakla" suçlanan Eryazğan hakkında Sağlık Bakanlığı’nın şikayetiyle dava açıldı. Sosyolog-yazar ve aktivist Veli Saçılık ile iklim ve enerji uzmanı Önder Algedik ise sosyal medya hesaplarından yaptıkları deprem paylaşımları nedeniyle hâkim karşısına çıktı.

"DOĞRU HABER YAPANLAR İÇİN KULLANILIYOR"

Yasa kapsamında gazeteci Tolga Şardan hakkında, MİT’in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu “yargıda yolsuzluk” iddialarına ilişkin raporu yazdığı gerekçesiyle dava açıldı.

Şardan, halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak suçlamasının yanı sıra, devletin yargı organlarını aşağılamak iddiasıyla Kasım 2023'te tutuklandı. Silivri'deki Marmara Cezaevi’nde beş gün tutulan Şardan, 6 Kasım'da tahliye edildi ancak yargılama halen devam ediyor.