Onlar yenildiler, yenilen tarafta yer alıyorlar – 5. BOYUT

Yayın tarihi: 29 Ağustos 2020 Cumartesi 10:48 am - Güncelleme: 29 Ağustos 2020 Cumartesi 10:48 am

Merdan Yanardağ’ın hazırlayıp sunduğu 5. Boyut’un bugünkü konukları, Gazeteci Uğur Dündar ve Tarihçi Sinan Meydan oldu.

 

Meydan, 30 Ağustos’un küresel önemini vurgulayarak “Mustafa Kemal’in dehasının altını çizmek gerekir. Küresel bir mücadeleye dönüştürmüştür Kurtuluş Savaşı’nı ve büyük zaferden sonra da bu küresel mücadele, mazlum ulusların bağımsızlık savaşlarına bir anlamda motivasyon olmuştur. Bu anlamda sadece Türklerin sahip çıkması değil, bugün de bütün ezilen halkların sahip çıkması gerekir” ifadelerini kullandı.

Sinan Meydan: Mustafa Kemal, Kurtuluş Savaşı’nın küresel bir mücadeleye dönüştürmüştür

Dündar, 30 Ağustos’un pandemi bahanesiyle yasaklanmasını yorumladı.

“Bizim Osmanlı’yla, Selçuklu’yla, Malazgirt’le, ondan önce bu topraklarda var olmuş kültürle, tarihle bir sorunumuz yok ama bazılarının Cumhuriyet’le sorunları var. Bütün problemlerin kaynağı da budur. Yeni bir tarih yazma gayretinin altında yatan gerçek budur. Ondan dolayı milli günleri, zaferleri kutlamakta çekingen davranırlar, kaçarlar çeşitli bahaneler uydururlar” ifadelerini kullanan Dündar, “Aslında övünecekleri, gurur duyacakları ve varlıklarını borçlu olduklarını bildiklerini Büyük Taarruz’u kutlamak varken, niye böyle tavır sergilerler?” dedi.

Uğur Dündar: Bizim Osmanlı’yla, Malazgirt’le problemimiz yok ama onların Cumhuriyet’le var

Meydan, AKP’nin koronavirüs pandemisini bahane ederek 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinliklerini yasaklamasını yorumladı.

Millet kendi zaferini kendi kutlayacak” ifadelerini kullanan Meydan, “Şuna da çok kızmamak lazım; niye kutlamıyor bu arkadaşlar zaferi diye. O arkadaşlar bu zaferi kutlayamaz. Çünkü onlar yenildiler, yenilen tarafta yer alıyorlar. Nasıl kutlasınlar bu kadar büyük bir zaferi?” dedi.

Sinan Meydan: Onlar yenilen tarafta yer alıyorlar, nasıl kutlasınlar bu kadar büyük bir zaferi?

 

Dündar, AKP’nin koronavirüs pandemisini bahane ederek 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinliklerini yasaklamasını yorumladı.

Dündar, “Bir başka tarih yazılmak isteniyor. Bütün çaba ona yönelik. Oysa tarih çoktan yazılmış ve öylesine yazılmış ki onu hiçbir güç, hiçbir merci ne kadar uğraşırsa uğraşsın değiştiremez, tekzip edemez, ortadan kaldıramaz. O gayretler aksine tarihin yazdığı o şanlı zaferleri daha da yüceltir” ifadelerini kullandı.

Uğur Dündar: Başka bir tarih yazılmak isteniyor, bütün çaba ona yönelik