‘Onlar birer sayı değildi’

Yayın tarihi: 24 Mayıs 2020 Pazar 10:48 am - Güncelleme: 24 Mayıs 2020 Pazar 10:51 am

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times’ta ülkede koronavirüsten hayatını kaybedenlerin isimleri manşete taşındı.

Dünyada ve Türkiye’de Koronavirüs salgını nedeniyle her gün binlerce insan yaşamını yitiriyor. Ölenlerin yakınları dışında milyonlar, sadece, ‘Bugün kaç kişi öldü. Sayı azaldı mi, çoğaldı mı’ gibi günlük tablolara ilgileniyor. Oysa, 500 bine yakın insan virüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Sessizce toprağa verildi. New York Times, isimlerini tek tek yayınlayarak, onların birer sayı değil insan olduğunu hatırlattı.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre 97 binden fazla Covid-19’a bağlı ölümün yaşandığı ülkede duruma dikkat çekmek isteyen gazete yönetimi salgının başladığı günden beri yaşamını yitirenlerin isimlerini birinci sayfaya taşıdı.

‘HER İNSAN ÖZEL VE EŞSİZDİ’

100 bin psikolojik sınırını geçmeye çok yakın olan ülkede salgından en çok etkilenen şehirlerden biri olan New York’ta merkezi bulunan gazetenin ilk sayfasında yaklaşık 1.000 isim varken diğer isimler de arka sayfalarda yer buldu.

Haberi yapan editörlerden Simone Landon, haftalar boyunca ülke çapındaki bütün gazeteleri tarayarak ölüm ilanlarına baktıklarını söyledi. Landon, “Her insan özel ve eşsiz bir bireydi. Onları hatırlamak için yaptık” ifadesini kullandı.