Onayı Murat Kurum vermişti! 9 kişiye mezar olan madenin ÇED olumlu raporu iptal edildi

Yayın tarihi: 20 Ağustos 2024 Salı 10:39 pm - Güncelleme: 20 Ağustos 2024 Salı 10:39 pm

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan ve 9 işçiye mezar olan Anagold Maden Ocağı’na altın madeninin kapasite artışı için verilen ÇED olumlu raporu ve izinleri mahkeme tarafından iptal edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanı Murat Kurum’un madenin ÇED olumlu raporuna ‘olur’ verdiği ve kapasite artışını onayladığı ortaya çıkmıştı.

 Erzincan İdare Mahkemesi, Anagold Madencilik’in işlettiği, İliç ilçesi Çöpler mevkisindeki altın madeninin çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) ve ruhsatlarına karşı açılan iptal davasını karara bağladı.

Gazete Duvar’da yer alan habere göre, Mahkeme Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un onay verdiği ÇED raporu ve ruhsatları iptal etti.

İliç’teki altın madenine karşı daha önce Sedat Cezayirlioğlu ve avukatı İsmail Hakkı Atal’ın açtığı dava reddedilmişti. Danıştay 6’ncı Dairesi, maden sahasında yeniden bilirkişi incelemesi yapılmasına 2023 yılında karar vererek, ilk derece mahkemenin kararını bozmuştu.

Erzincan İdare Mahkemesi’nin kararında, “Çöpler Köyü Mevkiinde (müdahil) Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan 847, 49729 ve 20067313 ruhsat sayılı ‘Çöpler Kompleks Madeni 2. Kapasite Artışı ve Flatasyon Tesisi Projesi’ için Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından verilen 07.10.2021 tarihli ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararında, hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır” denildi.

Maden faciasından sonra işçi kıyımı! İliç’te 3 bin kişi işten çıkarılıyor

Kaynak: TELE1