Ömer Faruk Kurhan hayatını kaybetti

Yayın tarihi: 1 Aralık 2021 Çarşamba 1:53 am - Güncelleme: 1 Aralık 2021 Çarşamba 1:56 am

Tiyatrocu, yayıncı ve yazar Ömer Faruk Kurhan hayatını kaybetti. Kurhan’ın cenazesi, İstanbul’da toprağa verilecek.

Kurhan’ın yazarı ve kurucuları arasında olduğu Mimesis Dergisi’nde yer alan habere göre, Ömer Faruk Kurhan’ın cenazesi 1 Aralık günü, Edirnekapı Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

KARDEŞ TÜRKÜLER’DEN TAZİYE MESAJI

Kurhan’ın Kardeş Türküler kurulmasını fikrini ilk gündeme getiren kişi olduğu belirtilen mesajda, “’Kardeş Türküler’ fikrini ilk kez gündeme getiren, o günden bugüne çok değerli önerileriyle bizlere yol gösteren; tiyatrocu, yazar, yayıncı dostumuz, danışmanımız, ağabeyimiz Ömer Faruk Kurhan’ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Tüm sevenlerine başsağlığı ve sabır dileriz” ifadelerine yer verildi.

Kardeş Türküler, Kurhan’ın bir dönem genel sanat yönetmeliğini üstlendiği Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST) bünyesinde kurulmuştu.

BGST Yayınları da “BGST Yayınları’nın kuruluşunda ve yaşamında önemli rol oynayan, örnek kültür-sanat emekçisi yazarımız Ömer Faruk Kurhan’ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Hatırası yolumuzu aydınlatmaya devam edecek” açıklamasını paylaştı.

ÖMER FARUK KURHAN KİMDİR?

Galatasaray Lisesi’ni bitiren Kurhan, daha sonra Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden mezun oldu ve yüksek lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü’nde tamamladı.

1989’da yayımlanmayan başlayan Mimesis Dergisi’nin kurucuları arasında yer alan Kurhan, derginin yazarlığını da yaptı.

1995-2000 yılları arasında Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST) Genel Sanat Yönetmenliği görevini yürüten Kurhan, 2000-2005’te, Kürtçe ve Türkçe yayıncılık yapan Aram Yayınları’nda, editörlük, çeviri ve redaksiyon alanlarında faaliyet gösterdi.

Aynı dönemde, İstanbul’da Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) bünyesinde kurulan Tiyatro Eğitim-Araştırma Birimi’nde (Eğitim-Sen TEAB’ta), kolektif ya da açık kaynak (open source) dramaturji, oyun yazımı ve sahnelemesine odaklanacak şekilde, eğitim ve danışmanlık görevleri üstlendi.

Kurhan, uzun yıllara dayanan tiyatro deneyimini, 2006 yılında, “Tiyatroda 20 Yıl” adlı çalışmasında özetleyip kitaplaştırdı.