HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürüldü

Yayın tarihi: 17 Mart 2021 Çarşamba 3:20 pm - Güncelleme: 17 Mart 2021 Çarşamba 6:26 pm

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkındaki hapis cezası kararı TBMM Genel Kurulu’nda okundu. Böylece Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürülmüş oldu. Gergerlioğlu, vekilliğinin düşürülmesi sonrası yaptığı ilk açıklamada, “Kararı tanımıyorum, siyasi bir karardır, Bütün arkadaşlarımızla direneceğiz” dedi.

Sosyal medyada paylaştığı bir mesaj gerekçe gösterilerek hakkında hapis cezası verilen HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, hakkındaki hapis cezası kararı TBMM Genel Kurulu’nda okundu. Böylece Gergerlioğlu’nun dokunulmazlığı kaldırılmış ve milletvekiliği düşürülmüş oldu. ‘PKK/KCK propagandası’ yapma suçlaması yöneltilen Gergerlioğlu, 1 yıl 10 ay cezaevinde kalacak. Böylece Meclis’teki HDP’li milletvekili sayısı 55’e indi.

TBMM Başkanvekili Celal Adan, Gergerlioğlu’nu Genel Kurul’dan dışarıya çıkması için uyarıda bulundu ve birleşime 10 dakika ara verdi. Gergerlioğlu uyarıya karşılık vermezken, HDP’liler “Darbeci AKP” sloganı attı. Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi kararın okunmasından çok kısa bir süre sonra TBMM’nin internet sitesine de yansıtıldı.

GERGERLİOĞLU: KARARI TANIMIYORUZ, DİRENECEĞİZ

Gergerlioğlu vekilliğinin düşürülmesi sonrası yaptığı ilk açıklamada, “Yaşamak direnmektir. Yaşasın haklların kardeşliği. İstedikleri kadar uyduruk cezalarla bizi ihraç etmeye çalışsınlar. Milletin iradesi AYM kararının beklenmesidir. Bir Enis Berberoğlu örneği var. Meclis’te tüm halkların onuru korumaya devam ediyoruz. Bu kararı savunacak tek kelime edemediler” ifadesini kullandı.

Gergerlioğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ise, “TBMM’de darbeye karşı direneceğim, milletin iradesi ayaklar altına alınamaz. Barış istemek suç değildir” diye yazdı.

 

HDP OTURMA EYLEMİNE BAŞLADI

HDP Grubu, Gergerlioğlu’nu aralarına alarak TBMM Genel Kurulu’nda oturma eylemine başladı.

ESKİ AKP’Lİ VEKİL PROTESTO ETTİ

Gergerlioğlu’nun kararının okunacağı genel kurulda basın locasında oturan bir kişi ayağa kalkarak “Otokrasiye karşıyım, özgürlükçü demokrasi istiyoruz” dedi. AKP 22. Dönem Bitlis Milletvekili olduğu öğrenilen Abdurrahim Aksoy’un bu sözleri üzerine Meclis Başkanvekili Celal Adan oturuma ara verdi.

HDP’li Gergerlioğlu AYM’ye başvurdu

NE OLMUŞTU?

Gergerlioğlu hakkında milletvekili seçilmeden önce yaptığı sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek verilen 2 yıl 6 ay hapis cezası kararı, Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onanmış ve dosya Meclis’e gönderilmişti.

Kararla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunan Gergerlioğlu, aynı zamanda da ‘tedbir’ kararı alınması talebinde bulunmuştu. Gergerlioğlu’nun bireysel başvurusuyla ilgili süreç devam ederken, tedbir kararı reddedilmişti.

“GENEL KURULDAN ÇIKMAYACAĞIM, İSTERLERSE ZORLA ÇIKARSINLAR” DEMİŞTİ

Gergerlioğlu milletvekilliğinin düşürülmesi halinde şu açıklamayı yapmıştı: “Tüm hukukçular bu karara isyan ediyor, bir tane bile doğru bir karardır diyen hukukçuya rastlamadım. Ben bu kararın yargı tarafından çiğnenerek alındığını ve TBMM Başkanlığı’nın da yargının anayasayı çiğneyen kararın bir manivelası olduğunu düşünüyorum. Bu karar okunursa, ben kararı tanımayacağım, Genel Kurul’da oturmaya devam edeceğim. İsterlerse beni zorla çıkarsınlar ama buradan da grup toplantı salonunda devam edeceğim, kaç gün olur bilemiyorum. Ama milletin kalbinde, bağrında bekleyeceğim. Burası TBMM, milletin temsiliyetinin esas olduğu bir yer ben de milletin iradesini temsil ediyorum, çok açık bir haksızlıkla bu gasp edilmeye çalışılıyor. Ben milletin Meclisi’nde milleti koruyacağım.”

Gergerlioğlu: Meclis’ten ayrılmam, 1994 görüntüleri olur