TBMM’de gözaltına alınan Gergerlioğlu serbest bırakıldı

Yayın tarihi: 21 Mart 2021 Pazar 8:02 am - Güncelleme: 21 Mart 2021 Pazar 2:32 pm

‘Adalet Nöbeti’ni sürdüren Ömer Faruk Gergerlioğlu, TBMM’de gözaltına alındı. Abdest aldığı sırada, üzerinde pijamalarıyla, ayakkabılarını dahi giymesine izin verilmeden gözaltına alınan Gergerlioğlu’nun Kavaklıdere polis karakoluna götürüldüğü, yeni bir soruşturma açıldığı öğrenildi. Gergerlioğlu ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Milletvekilliği düşürülmesi üzerine ‘Adalet Nöbeti’ başlatan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, TBMM’de gözaltına alındı. Gergerlioğlu hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yeni bir soruşturma başlatıldığı ortaya çıktı. Soruşturmada, Gergerlioğlu’nun “Meclisi terk etmediği, hâlâ milletvekili gibi davrandığı, sosyal medya üzerinden basın açıklamaları yaptığı, canlı yayınlar yaptığı, kamu binasında hakkı olmadan durduğu” gibi gerekçeler sıralandı. Gözaltının da bu soruşturma kapsamında yapıldığı belirtildi.

KAÇMAZ: KIYAFETLERİNİ GİYMESİNE MÜSAADE EDİLMEDİ, SÜRÜKLENDİ

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, gözaltı anını şöyle anlattı: “Yine AKP- MHP faşist ruhunun ülkeye dayattığı hukuksuz uygulamalar sonrası, barbarca görüntülerin yaşanabileceğini bir kez daha gördük. Ömer Hocamızın vekilliğinin hukuka aykırı düşürülmesinden sonra kendisinin bu haksız, hukuksuz karara karşı sürdürdüğü eylemin 5. Gününde sabah namazı için uyanıp lavaboya girdiğinde aniden yüzlerce polis koridoru kuşatma altına alındı. Ömer Hocamız abdest alınırken, kendisine tebligat yapılmadan, kıyafetlerini giyilmesine müsaade edilmeden, sürükleyerek götürüldü. Barbarlık vardı.”

TBMM BAŞKANI ŞENTOP: MECLİS’İ EYLEM ALANI OLARAK KULLANMASI KABUL EDİLEMEZ

TBMM Başkanı Mustafa Şentop da Gergerlioğlu’nun gözaltına alınması ile ilgili açıklama yaptı. Şentop, şu ifadeleri kullandı: “Anayasaya göre milletvekilliği kesin hüküm ile sona ermiş ve milletvekili sıfatı taşımayan bir kişinin Meclis’i eylem alanı olarak kullanmaya kalkması kabul edilemez. Tamamen Anayasa ve TBMM İçtüzüğü hükümlerinin gereği olarak yapılan bir işleme karşı TBMM çatısı altında bir eylemin devamına ve Meclis’in terörize edilmeye çalışılmasına müsaade edilmeyeceği bilinmelidir. Hiç kimse, milletimizin temsil makamı olan TBMM’yi hukuk dışı bir propagandanın parçası kılamaz. Bunu yapmaya kalkanlara karşı gereği, hukuk dâhilinde yapılır ve yapılmıştır.”

ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI: İFADESİNİN ARDINDAN SERBEST BIRAKILDI

Gergerlioğlu ifadesinin ardından saat 13.00 gibi serbest bırakıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Cumhuriyet Başsavcılıgımızca Ankara Emniyet Müdürlüğüne verilen talimat ile şüpheli Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun ifadesinin alınması sağlanmış, ifadesi ikmal edildikten sora şahıs serbest bırakılmıştır” denildi.

Başsavcılığın açıklaması şöyle: “Ankara Cumhuriyet Bassavcılığımızca Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreterligi tarafindan yapılan suç duyurusu ve eki belgeler ile yazılı ve görsel basından elde edilen diğer bilgi ve belgeler sonucunda, 17.03.2021 tarihinde hakkında verilen kesinleşmiş mahkeme kararının Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunun 60. birleşiminde okunması ile milletvekilliği düşen ancak TBMM binasından ayrılmayan ve ayrılmayacağını da yaptıgı sosyal medya paylaşımları ile açıklayan eski Kocaeli milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında ‘17.03.2021 tarihinden itibaren gece gündüz aralıksız TBMM binasını terk etmemesi, düşmüş olmasına rağmen Mecliste milletvekili gibi hereket etmesi ile 17.03.2020 tarihinde Meclis Genel Kurulundan ayrılıp HDP partisi grup katına çıktığı sırada kendisi ile birlikte yürüyüşe geçen gruptan biji serok apo şeklinde sloganlar atılması’ sebepleriyle Türk Ceza Kanununun 262/1, 116/2-4 ve 3713 sayılı Kanunun 7/2. maddeleri kapsamında başlatılan soruşturmada, Cumhuriyet Başsavcılıgımızca Ankara Emniyet Müdürlüğüne verilen talimat ile şüpheli Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun ifadesinin alınması sağlanmış, ifadesi ikmal edildikten sora şahıs serbest bırakılmıştır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

Gergerlioğlu’ndan gözaltında ‘kıyafet’ protestosu

OĞLUYLA FOTOĞRAFINI PAYLAŞTI

Gergerlioğlu serbest bırakılmasının ardından sosyal medya hesabından oğluyla birlikte fotoğrafını paylaşarak, “Nerde kalmıştık?” diye yazdı.

BAHÇELİ ‘KONU ACİLDİR’ DEMİŞTİ

Öte yandan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Yer yatağı ile beraber Meclis’in kapısının önüne koyulması mümkündür ve konu acildir” demişti.

HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürüldü

NE OLMUŞTU?

Ömer Faruk Gergerlioğlu, 2016’da bir başkasına ait tweet’i, retweetlediği için 21 Şubat 2018’de ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla 18 ay hapse mahkum edildi. Cezanın Yargıtay tarafından onanmasının ardından Gergerlioğlu hakkında fezleke hazırlandı ve TBMM’de yapılan oylamayla 17 Mart’ta milletvekilliği düşürüldü.

HDP’li Gergerlioğlu’ndan kendisini hedef gösteren Bahçeli’ye sert yanıt