‘Türkiye karşıtı’ tasarıya ‘oy vermedi’ diye eleştirilerin hedefi oldu! 

Yayın tarihi: 30 Ekim 2019 Çarşamba 11:51 am - Güncelleme: 30 Ekim 2019 Çarşamba 11:52 am

Demokrat Parti’nin Kongre’ye giren göçmen kökenli ilk Müslüman temsilci olan Ilhan Omar, ‘Ermeni soykırımı’ iddialarına ilişkin ABD Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen yasa tasarısı için çekimser oy verdiğini açıkladı.

Demokrat Parti’nin Kongre’ye giren göçmen kökenli ilk Müslüman temsilci olan Ilhan Omar, ‘Ermeni soykırımı’ iddialarına ilişkin ABD Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen yasa tasarısı için çekimser oy verdiğini açıkladı. Omar’ın tasarıya destek vermeyip çekimser kalınca eleştiri oklarının hedefi oldu.

Omar, konuyla ilgili yayınladığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

“Özellikle etnik temizlik ve soykırım gibi insan hakları ihlalleri için hesap verebilirliğin önem taşıdığına inanıyorum. Ancak, hesap verilebilirlik ve soykırımın tanınması, siyasi bir mücadelede sopa olarak kullanılmamalıdır. Bu, jeopolitiğin ‘itme-çekme’ politikası dışında, akademik mutabakata dayalı olarak yapılmalıdır. İnsanlığa karşı işlenen tarihsel suçların gerçek kabulü, hem 20. yüzyılın en şiddetli soykırımlarını, hem de köle ticareti gibi daha önceki toplu katliamları ve bu ülkede yüz milyonlarca yerli insanın hayatını alan Kızılderili soykırımını da içermelidir. Bu yüzden çekimser oy verdim.

“BAŞKAN YARDIMCISININ KARDEŞİ ‘HAYIR’ DEDİ”

Öte yandan, tasarıya aleyhte oy kullanan 11 Cumhuriyetçi temsilci arasında ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in kardeşi de yer aldı. Indiana Temsilcisi Greg Pence, “Başkan’a ve yönetime Türkiye konusunda ne yapacaklarını bildiğine dair çok güvenim var ve karışmak istemiyorum” ifadesini kullandı.