Olumsuz kalıp yargılar

Yayın tarihi: 21 Ağustos 2021 Cumartesi 10:54 am - Güncelleme: 21 Ağustos 2021 Cumartesi 10:54 am

Hasan Güneş

Kalıp yargı bir topluluğun bütün üyelerine yönelik abartılmış ya da indirgenmiş aşırı yalınlaştırılmış ve genelleştirilmiş, çoğunlukla ön yargılı kanılara verilen ad.

Önyargılı ve kalıp yargı birbirinden farklı ama belirli ve objeye ya da gruba ilişkin bilgi boşluklarını dolduran böylece onlar hakkında karar vermeyi kolaylaştıran önceden oluşturulmuş birtakım izlenimlerdir. Kalıp yargılar bütün olarak zihnimizde oluşturduğumuz imgeler olup grupları gerçekte olduğu gibi ya da değil oluşturduğumuz kalıp kalıp yargılara göre algılarız.

Aslında olumsuz kalıp yargılar ayrımcılığa davetiye çıkardığından her zaman tartışılmalıdır. Ayrımcılık insan haklarına aykırı bir davranış türüdür. Dolayısıyla olumsuz kalıp yargıların insan onuru ilgisi ile bulunmaktadır. Kalıp yargıların bazı kişi ve grupların yaklaşım biçiminde belirleyici olabilmektedir. Elbette böyle bir yaklaşım ayrımcılık anlamına geldiği için diğer gruplara için bir şeyler yapmayı engelleyebilmektedir. Oysa özellikle kalıp yargılar sonucu diğerlerine bu nedenle davranılmasının insan hakları ile ne ilgisi bulunabilir mi?

Sonuç olarak kalıp yargılar, insanların sağlıklı düşünmelerini engellediğinden bireyselleşmeye engel olan etkenlerin başında gelmektedir.