Ölümlü otobüs kazasına protesto: Otobüsler kamulaştırılsın!

Yayın tarihi: 2 Ekim 2019 Çarşamba 2:28 pm - Güncelleme: 2 Ekim 2019 Çarşamba 2:28 pm

Ankara’nın Mamak ilçesi Saimekadın Mahallesi’nde dün (30 Eylül) bir özel halk otobüsü frenin patlaması sonucu durakta otobüs bekleyen yurttaşların üzerine çıktı. Yaşanan olayda 4 kişi hayatını kaybetti.

Ankara Halkevleri üyeleri bugün kazanın yaşandığı durağa gelerek basın açıklaması yapmak istedi. Polis, eylemin Valilik tarafından yasaklandığını belirterek açıklamanın okunmasına engel olmak istedi.

Polis engeline rağmen açıklamayı okuyan Halkevleri Kadın Sekreteri Nebiye Merttürk, bu yaşanan olaydın Ankara’da ilk kez yaşanmadığını, yıllardır benzer kazaların meydana geldiğini hatırlatarak açıklamasının devamında şunları söyledi:

Bu yaşananı basitçe kaza olarak göremeyiz. Çünkü Özel Halk Otobüsleri’nin Ankara’da ulaşım sistemi içerisine kar etme mantığını, rekabeti soktuğunu biliyoruz. Bu durum ulaşımı kamusal bir hak olmaktan çıkartarak, alınıp satılır bir hizmete dönüştürmektedir. Bunun sonucunda bir biriyle yarışan otobüsler, yolcu hayatını hiçe sayan bir anlayış ve yolcuyu yurttaş değil üzerinden para kazanılması gereken bir müşteri olarak görmek yaygınlaşmaktadır. Bu durum yeni “kaza”lara da yol açmaktadır.

Güvenle ulaşım hakkımızı kullanmak istiyoruz

Özel Halk Otobüsleri’nin daha bir ay önce yapılan zamlarda da payı büyüktür. Kartlı sisteme geçmek için ulaşıma zam yapılmasını Özel Halk Otobüsleri belediyeye şart koşmuştur. Yapılan bu zamları gerekçelendirirken bakım onarım masraflarının da artmasını göstermelerine rağmen bugün yaşanan kazanın fren patlamasından kaynaklı olması, zam gerekçelerinin yalnızca bahane olduğu yönünde kuşkuları güçlendirmektedir. Ankara’da güvenle ulaşım hakkımızı kullanmak istiyoruz!

Otobüsler kamulaştırılsın

Bunun da tek bir çaresi var. Ulaşımda özel sektör olmayacak. EGO bünyesinde kamulaştırma gerçekleştirilerek, ulaşım hakkı, yurttaşların güvenceli ulaşıma erişmesini öncelik yaparak sağlanmalıdır. Kar mantığı, rekabet ulaşım sisteminin dışına atılmalıdır. Böylelikle ne yollarda bir biriyle yarışan otobüsler görürüz ne ulaşımda zam yapılması “zorunlu” hale gelir.