Ölüm orucundaki Grup Yorum üyelerinin evine baskın

Yayın tarihi: 11 Mart 2020 Çarşamba 10:07 am - Güncelleme: 11 Mart 2020 Çarşamba 10:09 am

Ölüm orucunda olan Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve İbrahim Gökçek’in kaldığı  eve polis baskını düzenlendi. Gökçek ve Bölek’in Ümraniye Eğitim ve Araştırma hastanesinde olduklarını öğrenilirken, sağlık durumları hakkında henüz bir bilgi yok.

Halkın Hukuk Bürosu tarafından yapılan açıklamada, “Ölüm orucunda olan ve Grup Yorum üyesi olan müvekkillerimiz Helin Bölek ve İbrahim Gökçek’in kaldığı evin basıldığı, evde bulunanların ters kelepçeli halde bekletildiği evde aramanın devam ettiği bilgisi verildi. Müvekkillerimizin rızasının yokluğu gözardı edilerek yapılacak bir müdahale sonucunda meydana gelebilecek her olumsuzluk karşısında, müdahaleyi gerçekleştiren doktorların ve buna zorlayan polislerin uluslararası anlamda sorumlulukları doğacaktır” ifadeleri yer aldı.

Açıklamanın tamamı şöyle:

“Türkiye’nin de imzacısı olduğu ve iç hukuka uyarlamak amacıyla meclisten geçirdiği biyo-tıp sözleşmesinin 5.maddesi ve diğer birçok uluslararası sözleşmeye göre ilgili kişinin muvafakati bulunmaksızın tıbbi müdahalede bulunulması yasaklanmıştır.

Ölüm orucu direnişçilerine daha önceki kitlesel ölüm orucu eylemlerinde irade dışı müdahale işkencesi denenmiş ve bu müdahaleler, eylemcilerin hayatını kaybetmesine, sakatlanmasına veya vücudunda kalıcı hasarlar oluşmasına sebebiyet vermiştir.

Müvekkillerimizin sağlığında bu denli olumsuzluklara yol açabilecek olan her türlü müdahale işkencedir. İşkence insanlık suçudur! İşkence suçunun zamanaşımı yoktur!

Baskın sırasında evde bulunan iki kişinin kimlik kontrolleri yapıldıktan sonra gözaltı yapılmadan evden ayrılmış olduğu bilgisi verildi. Müvekkillerimiz İbrahim Gökçek ve Helin Bölek’e ilişkin bir bilgi alamıyoruz şu anda.

Erdinç Aslan, Ayhan Gün, Yurdagül Gümüş’ün gözaltına alındığı bilgisi verildi.”