Ölü sayılarını gizleyen bakan istifa etti…

Yayın tarihi: 14 Haziran 2020 Pazar 1:19 pm - Güncelleme: 14 Haziran 2020 Pazar 1:19 pm

Latin Amerika ülkesi Şili’de, Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirilen korona ölümleriyle halka açıklanan veriler arasında büyük fark olduğu ortaya çıktı. DSÖ’ye 5 binden fazla ölüm bildirirken halka 3 bin açıklaması yapan Jaime Manalich, tepkiler üzerine sağlık bakanlığından istifa etti.

 

Korona virüsü salgınının Latin Amerika’da Brezilya ve Peru’dan sonra en çok etkilediği ülke olan Şili’de, ölü sayılarının gizlendiğine ilişkin tartışma sağlık bakanının istifasıyla sonuçlandı. Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) bildirilen sayılarla kamuoyuna açıklananlar arasında büyük fark bulunduğunun ortaya çıkması sonrası, Sağlık Bakanı Jaime Manalich istifa etti. Devlet Başkanı Sebastián Pinera, Manalich’in istifa ettiğini ve yerine Oscar Enrique Paris’in getirildiğini açıkladı.

Ülkedeki tartışma, bağımsız internet sitesi CIPER’in eski bakanı halkı yanıltmakla suçladığına dair haberiyle patlak verdi. Dün yayımlanan haberde, Şili Sağlık Bakanlığı’nın DSÖ’ye ‘ülkede 3 Mart’tan bu yana korona nedeniyle 5 binden fazla kişinin öldüğünü bildirdiği’ ifşa ediliyor ve kamuoyuna açıklanan sayının 3 bin 101 olduğuna dikkat çekiliyordu.

‘ŞÜPHELİ ÖLÜMLERİ DE BİLDİRDİK’ SAVUNMASI

Brezilya Sağlık Bakanlığı bu duruma, DSÖ’ye bildirilen sayıların sadece testleri pozitif çıkanları değil, aynı zamanda COVID-19 nedeniyle öldüklerinden ‘şüphelenilen’ ama test yapılmamış kişileri de içerdiği savunması getirdi. Ancak bu açıklama muhalefeti yatıştırmadı ve Manalich istifa etti.

YENİ BAKAN: KARŞIT GÖRÜŞLERİ DE DİNLEYECEĞİM

Yeni bakan Paris ilk açıklamasında salgın konusunda ‘hükümetle farklı görüşte olanları da dinleme’ söz verdi. DSÖ skandalının ortaya çıkmasından önce de Manalich, muhalefet tarafından ve uzmanlar tarafından salgın verilerini yeterince ayrıntılı paylaşmamak ve tedbirlerin yeterince erken alınmaması nedeniyle eleştiriliyordu.

Şili’nin şu an Latin Amerika’da en yüksek ölüm oranlarına sahip olduğu belirtiliyor. 19 milyon nüfuslu ülkede resmi verilere göre 167 bin 355 vaka tespit edildi; 3 bin 101 ölüm kayıtlara geçti.