Okyanuslar yakında yok olabilir

Yayın tarihi: 14 Nisan 2020 Salı 9:07 am - Güncelleme: 14 Nisan 2020 Salı 12:20 pm

Bilim insanları uzun bir süredir okyanuslar yakında yok olabilir gibi ifadeler kullanıyordu. Şimdi ise bunu çok daha güçlü bir şekilde seslendirmeye başladılar.

Bildiğiniz üzere dünyanın genel ekosistemi ile ilgili çeşitli araştırmalar yürütülüyor ve okyanuslar yakında yok olabilir gibi ifadeler iyice güçleniyor. Özellikle de küresel çapta yıkımların devam ettiği, tahribatın çok derinleştiği düşünüldüğünde okyanusların yok olmasının uzak bir ihtimal olmadığını söyleyebiliriz. Sıcaklıklar her yükseldiğinde bu okyanuslara en az  yüzde 30 etki ediyordu.

Dünya genelinde sıcaklıkların artmaya başladığı sürpriz değil. Özellikle de 2100 yılına kadar bu sıcaklıkların çok daha ciddi oranlarda artacağı tahmin ediliyor. Yapılan bilimsel çalışmalar ışığında ilginç gelişmeler ortaya çıktı. Özellikle de küresel örgütler okyanuslarla ilgili çalışmaları hızlandırdı.

okyanuslar

Bilim insanları tarafından öngörülen yükseliş yaklaşık olarak 4 derece. yani 2100 yılına kadar dünya ortalama sıcaklığının yaklaşık olarak 4 derece artacağı söyleniyor. Eğer böyle bir şey gerçekleşirse Muhtemelen 2100 yılı bile görülmeyecek. Amazon, Endonezya, Hindistan, Kuzey Avustralya, Sahra Altı Afrika ve Kongo’da bulunan önemli hayvan türlerinin 2040’larda yok olmasına büyük bir ihtimal veriliyor.

1850’den 2005’e kadar gerçekleşen ekosistem değişikliklerine dikkat edildiğinde sonucun korkutucu olduğu düşünülüyor. Ayrıca bu durum her geçen yıl daha fazla artış gösteriyor. 2100 yılına gelindiğinde tüm bunlara ek olarak okyanus ekosisteminin yaklaşık olarak %15 gibi bir bölümü yok olacak. Ayrıca denizlerin yükselmesi ile birlikte şehirleri su basma ihtimali de artacak. Sizin gelecek ile ilgili öngörüleriniz neler?