Okumak artık çok zor iş! Devlet yurdu bile 4 bin liradan başlıyor

Yayın tarihi: 23 Temmuz 2022 Cumartesi 9:41 am - Güncelleme: 23 Temmuz 2022 Cumartesi 9:46 am

Üniversite kazanan öğrencileri zor günler bekliyor. Yurt fiyatlarındaki artışın ardından devlet yurtlarının fiyatları bile yıllık 4 bin TL ila 10 bin TL aralığında değişiyor. Özel yurtlar ise yıllık 35 bin TL, aylık 3 bin 500 TL’den başlıyor.

Milyonlarca öğrencinin ter döktüğü Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklandı. Sonuçların açıklanmasının ardından devlet yurtları ve özel yurtların fiyatlarındaki artış ise gözlerden kaçmadı.

Sözcü’den Gamze Bal’ın haberine göre, bu yıl özel okulların ortalama yıllık ücretleri yaklaşık yüzde 90 oranında zamlanırken; devlet ve özel yurtların fiyatları ise geçen yıla göre yüzde 40-70 aralığında arttı.

Devlet yurtlarının yıllık ücretleri ise 4 bin TL ila 10 bin TL aralığında değişirken; özel yurtların yıllık ücretleri 35 bin TL’den başlayıp 120 bin TL’ye çıkıyor.

Özel yurtlarda en düşük oda fiyatları 3500 TL civarında olurken tek kişilik oda fiyatları ise 7 bin 500 TL ila 12 bin TL aralığında değişiyor.

BESLENME GİDERLERİ 3 BİN TL

Yıllık yurt ücretinin içerisine kahvaltı da dahil ancak öğle ve akşam öğünleri öğrenciye ait. Bu durumda öğrencinin beslenme gideri bile cebini yakacak hale geliyor.

TÜİK verilerine göre, haziranda gıda enflasyonu yıllık bazda yüzde 81,1 artmıştı. Sendikaların hesaplamalarına göre ise bu artış yüzde 100’ü aşmış durumda. Tüm Yurt ve Özel Barınma Hizmetleri İşverenleri Sendikası Başkanı Umut Gezici, bir öğrencinin günlük yiyeceği iki öğün yemek fiyatının yemekhanede yaklaşık 100 TL olduğunu, dışarıda 80 liradan alınan tek bir öğünün yurtta 50-60 TL’ye bulunabildiğini aktardı ve böylece aylık en az 3 bin TL’nin de beslenme ücretine gideceğine işaret etti.

YKS sonuçları açıklandı