Okulların açıldığı gün öğretmenler sokaktaydı: Uzman öğretmenliği kabul etmiyoruz

Yayın tarihi: 6 Eylül 2022 Salı 10:26 am - Güncelleme: 6 Eylül 2022 Salı 10:26 am

Ankara’da ve Samsun’da öğretmenler sokağa döküldü. Uzman öğretmenlik uygulamasına tepki gösteren öğretmenler, “Eğitimci bile olmayan Milli Eğitim Bakanının yeterliliği nedir?” diye sordu.

Okula yeni başlayan çocuklar için ‘uyum eğitimi’ dün başladı. Eğitimin başladığı gün öğretmenler ayrımcılığa neden olan düzenlemeden vazgeçilmesi talebiyle eylem yaptı. Ankara ve Samsun’da sokağa çıkan öğretmenler taleplerini dile getirdi.

Anadolu Eğitim Sendikası, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun geri çekilmesi talebiyle iş bırakma eylemi yaptı. Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Alper Öğretici, “Meclis açıldığında öğretmenleri ayrıştıran bu düzenleme ortadan kalkmazsa örgütlü gücümüzü kullanarak bir sonraki eylemleri yapacağımızı şimdiden duyurmak istiyorum” dedi.

Ankara Kızılay’daki eylemde konuşan Anadolu Eğitim Sendikası Başkanı Mehmet Alper Öğretici, paydaşların görüşü alınmadan Meclis’ten geçen düzenlemeye ilişkin ”Kanunda ‘öğretmenlik özel bir ihtisas mesleğidir’ denilmesine rağmen bizler öğretmenliğin başına getirilen uzman ve başöğretmenliği kabul etmiyoruz. Öğretmenlerimiz zaten uzmandır. Öğretmenler odasında ayrımcılığa neden olacak ve şimdiden velilerin ‘derse uzman, başöğretmen girsin’ diye istekte bulunduğu bir durumda yapılacak olan sınava da verilecek unvana da hayır diyoruz. Öğretmenler odasında uzman, başöğretmen, sözleşmeli değil tek statüde öğretmen olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“EĞİTİMCİ BİLE OLMAYAN MİLİ EĞİTİM BAKANININ YETERLİLİĞİ NEDİR?”

Sözcü’den İsmail Akduman’ın haberine göre, Eğitim-İş özlük haklarına ilişkin Samsun’da açıklama yaptı. Çevre illerin katılımıyla gerçekleştirilen eylemde Genel Başkan Kadem Özbay yaptığı açıklamada, çıkarılmak istenilen kanunun meslek kanunu olmadığını öğretmenliği bitirme kanunu olduğunu dile getirerek, “Eğitimci bile olmayan Milli Eğitim Bakanının yeterliliği nedir?” diye sordu.
Eylemlerine devam edeceklerini ve 9 Eylül’de Ankara’da olacaklarını söyleyen Özbay, “Acıdır ki bugün burada saygı ve itibar kavgamız için bulunuyoruz. Ülkemizin kurucusu ve Başöğretmeni Atatürk’ün sınıfta arkasında duracak ve gelecek nesilleri emanet edecek kadar yücelttiği öğretmenliğe, 20 yıldır düzenlenen sistematik itibar saldırılarının dozunun artması, bizi burada buluşturmuştur. Burada sergileyeceğimiz başkaldırı, hem mücadele önderimiz Fakir Baykurt’a selamımız hem meleğimize borcumuz hem de hadsizlere cevabımızdır” diye konuştu.

Soylu’nun fotoğrafını paylaştığı öğretmen: Can güvenliğim yok hedef haline geldim