Erdoğan’ın ek zammı TÜİK enflasyonunu bile yakalayamadı

Yayın tarihi: 3 Ocak 2022 Pazartesi 9:58 am - Güncelleme: 3 Ocak 2022 Pazartesi 8:46 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısı sonrası açıklama yaptı.

 

Yeni yılın ilk kabine toplantısı bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleştiridi. Erdoğan’ın toplantı sonrası açıklamaları şu şekilde:

“Yeni mezun gençlerin istihdamını genişletmek üzere genişletiyoruz. Son 12 aydaki çalışan sayısını koruyup, meslek lisesi, üniversite mezunu gencimizi en az 12 ay boyunca istihdam eden işletmelerimize, 100 bin lira destek veriyoruz. Kadın istihdamında bu rakam 110 bin lirayı buluyor. Mikro işletmelerde 2 ve küçük işletmelerde 5 personele kadar uygulanacak bu destek rakamı faizsiz olarak 2 yıl sonra 24 ayda geri ödenecek. Amacımız bu programla 75 bin yeni istihdam. İşletmelerimizi başvuruları bugün açılan bu programa katılmaya davet ediyoruz.”

KUR KORUMALI TL MEVDUATI

“Bundan 3-4 yıl önce yurtdışı kaynaklı benzer saldırılara maruz kalmıştır. Aldığımız tedbirler sayesinde, yurtdışından Türk ekonomisine yönelik sinsi saldırıların önünü kesmiştir. 20 Aralık’ta kamuoyuna açıkladığımız tedbir paketiyle piyasaların aynı ölçüde dengeye gelmesini sağladık. Kur korumalı TL mevduatına kısa sürede 78 milyar liralık geçişin yaşanması, vatandaşımızın ekonomi programımıza olan güveninin işaretidir.

“Döviz ve altın cinsi hesaplardan, vadeli TL hesabına dönüşen tutarlar zorunlu karşılıktan muaf tutulurken, stopaj oranı da sıfırlandı. İhracatçı ve ithalatçı firmalara TL vadeli döviz satım ihalesine başlandı. Bu satışlardaki stopaj oranı da sıfıra çekildi. Yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması çalışılması kapsamında, hurda altın değerlemesinde kullanılacak askeri rakamda değişiklik yapıldı. Vatandaşlarımızın altınlarını bankalar, kuyumcular ve darphaneler vasıtasıyla sisteme dahil etmelerine imkan sağlanıyor. Talep edenler bankalardaki altın hesaplarında tuttukları birikimleri, fiziki altın olarak da alabilecek. Bankalar nezdinde darphane altın ürünleri bazından açılan hesaplarda fiziki altın olarak istenebilecek. Kredi garanti fonunun daha aktif şekilde çalıştırılmasıyla ilgili protokol yakında hayata geçiyor.  ”

KURUMLAR VERGİSİ VE BİREYSEL EMEKLİLİKTE DEĞİŞİKLİK

“Türk lirası için hazine desteğine , ihracat ve imalat sanayi şirketleri için kurumlar vergisinde 1 puanlık indirim, bireysel emeklilik sistemindeki devlet katkısını yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkartılmasına, yatırım fonlarından elde edilen kar paylarına istisna uygulanmasına, gelire endeksli senetlerin ihracına, tüm bunlara ilişkin hazırlanan kanunun değişikliği düzenlemeleri yarın Meclis’in takdirine sunuluyor. Ayrıca ülkemizde ve dünyada hammadde temininde tedarik zincirindeki aksaklık ve girdi fiyatlarındaki beklenmedik artışlar sebebiyle hazırlanan fiyat farkı çalışması da Meclis’in takdirine sunulma aşamasındadır.”

DOĞALGAZ, PETROL VE STOKÇULUK

“Kömür yardımının önümüzdeki yılla birlikte, doğalgaz faturası desteği olarak da verilebileceğinin müjdesini sizlerle paylaşmak istiyorum. Fahiş fiyatlarındaki konuların takipçisi olması, ve gereken işlemlerin yapılması için talimatları verdik. Spotçulara verilecek cezaları artıran bir kanun değişikliği Meclis’imizde bulunuyor.”

“ENFLASYON İÇİN ÜZGÜNÜZ”

“Fiyat artışları ülkemize mahsus değildir. Amerika son 40 yılın, Almanya ve İspanya son 30 yılın, İngiltere ve İtalya son 12 yılın, Avrupa’nın geneli en yüksek enflasyon rakamlarının sancısıyla kıvranmaktadır. Üstelik Tüketici Fiyat Endeksi’nde Üretici Fiyat Endeksinin kat ve kat üstündeki artışlar bu sancının devam edeceğini gösteriyor. Ülkemizin önünde de enflasyon gerçeği vardır. Bugün 2021 yılı enflasyonumuz yüzde 36 olarak açıklandı. Öncelikle her ne sebeple olursa olsun vatandaşlarımızın böyle bir tabloyla karşı karşıya kalmasından dolayı üzüntülüyüz. Türkiye tarihinde enflasyonla en büyük mücadeleyi veren, onu en düşük seviyelere indiren yönetim biziz. Ülkemizde yüzde 6’lara kadar indirdiğimiz enflasyonu boynunu kırarak, en kısa sürede tek haneli rakamlara geriletmekte kararlıyız. ”

MEMURA EK ZAM ve EMEKLİ ZAMMI

“Memurlarda Ocak ayındaki yüzde 5’lik toplu sözleşme dönem zammı yüzde 2,5 artışla yüzde 7 buçuk artışa gittik. Böylece yüzde 30,5 artış sağlayarak ilave bir destek sağlayacağız. Gelir ve damga vergilerinden muaf tutulmasıyla ortaya çıkan ve 288 liraya kadar ulaşan artışlarıda ilave etmek gerekiyor.”

“Emeklilerimizin en düşük maaşını 2 bin 500 liraya yükseltiyoruz. Gerekiyorsa enflasyon farkı da ilave edilecek”

 

Milyonların gözü TÜİK’in aralık enflasyonunda