Okul müdürü, nefes borusuna yiyecek kaçan öğrenciyi Heimlich manevrası ile kurtardı

Yayın tarihi: 11 Mart 2022 Cuma 6:20 pm - Güncelleme: 12 Mart 2022 Cumartesi 1:06 pm

Gaziantep‘te nefes borusuna yiyecek kaçan 7. sınıf öğrencisi A.A, ölümün kıyısından döndü. Okul Müdürü Abdullazmi Çelik, A.A’yı Heimlich manevrası ile kurtardı.

Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde bulunan İnkılap İmam Hatip Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi A.A’nın nefes borusuna okuldayken yiyecek kaçtı.

Nefes almakta güçlük çeken öğrenciyi fark eden öğretmenler yardıma koştu. Haber verilmesi üzerine öğrencinin bulunduğu yere giden okul müdürü Abdulazmi Çelik, yaptığı müdahaleyle çocuğun nefes borusuna kaçan yiyeceği çıkardı. A.A’nın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Öte yandan, olay anı okulun güvenlik kamerasınca kaydedildi.Okul Müdürü’nün hayat kurtaran hareketi Heimlich manevrası olarak bilinmekte.

HEİMLİCH MANEVRASI NEDİR?

Heimlich manevrası  Amerikalı Doktor Henry Heimlich tarafından 1970’lerde tanımlanmıştır. Bu manevra ile solunum yoluna kaçan yabancı cisimlerin çıkartılması ve hastanın hayatının kurtarılması amaçlanır.Bir elin başparmağı kişinin göğüs kafesinin hemen altına gelecek şekilde yumruk yapılır ve diğer eli ile kavranır. Yumruk yapılan el, içe ve yukarı olacak şekilde 5-6 kez kuvvetli bir şekilde ilk yardımcı kendinize doğru çeker ve cismi soluk borusundan çıkarmaya çalışılır.

Brokoli yerken boğulan kadını böyle kurtardılar: İşte o anlar…