Ogün Samast’ın tahliyesini engelleyen saldırı: Hepinizi doğrayacağım

Yayın tarihi: 4 Eylül 2020 Cuma 9:13 am - Güncelleme: 4 Eylül 2020 Cuma 9:13 am

Hrant Dink’in katili Ogün Samast, koğuşuna giren gardiyanlara saldırarak, “Hepinizi doğrayacağım” dedi, birinin boğazına bıçak dayadı. Ogün Samast’ın Hrant Dink’i katletmekten 6 Ağustos’ta ‘koşullu salıverilme’ hakkına kavuştuğunu ancak kendisine cezaevindeki eylemlerinde dolayı ‘mümas tehdit’ suçundan 10 ay, ‘silahlı tehdit’ suçundan 3 yıl 1 ay; iki ayrı ‘kasten yaralama’ suçundan 11 ay, ‘kamu malına zarar vermek’ suçundan 1 yıl 1 ay olmak üzere toplam 5 yıl 11 ay daha hapis cezası verildiği öğrenildi.

Agos Gazetesi Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikastının tetikçisi Ogün Samast, cezaevinde yatarken 30 Temmuz’da karara bağlanan yargılama neticesinde beş ayrı suçtan 5 yıl 11 ay hapse mahkûm edildi ve tekrar tutuklandı. Samast, bu cezaları almasa tam bir hafta sonra tahliye olabilecekti.

Hürriyet’ten Mustafa Kesler’in haberine göre, Samast’ın tahliyesine engel olan bu davanın Silivri Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki dosyasında olayın mağduru olan başmemur ve diğer gardiyanların ifadeleri yer aldı. Başmemur Mustafa Aydın’ın, İddianame ve mahkeme zabıtlarına göre ifadesine göre Ogün Samast, elindeki bıçakla gardiyanlara yöneldi ve “Hepinizi doğrayacağım” şeklinde tehdit etti.

İfadesinde, “Hemen müdahale ettik. Müdahale sırasında bıçak arkadaşımızın boğazına geldi” diyen Başmemur Aydın, “Diğer arkadaşımız elinden yaralandı. Gayretlerimizle sanığı başka bir odaya aldık” dedi.

Ogün Samast ise bu suçlamaları kabul etmeyerek, “Cam kırılmadı, çatladı, parasını da ödedim. Hiç kimseye küfür ve hakaret etmedim. Sorgusuz sualsiz içeri girerek beni darp ettiler” sözleriyle kendisini savundu.

BİR HAFTA FARKLA İÇERİDE KALMIŞ

Ogün Samast, 19 Ocak 2007’de Hrant Dink’i katletti. Yargılama neticesinde toplam 22 yıl 10 ay hapis cezası aldı. Suç tarihinde 18 yaşından küçük (suça sürüklenen çocuk) olduğu için infaz hükümleri lehine işledi. 6 Ağustos’ta ‘koşullu salıverilme’ hakkına kavuşuyordu. Hatta süreç başlamıştı. Ancak 30 Temmuz’da verilen karar, süreci başlamadan sona erdirdi. Davada Samast’a “mümas tehdit” suçundan 10 ay; “silahlı tehdit” suçundan 3 yıl 1 ay; iki ayrı “kasten yaralama” suçundan 11 ay; “kamu malına zarar vermek” suçundan 1 yıl 1 ay olmak üzere toplam 5 yıl 11 ay hapis cezası verildi.

Cezası ertelenmedi, bu suçlardan da tutuklanarak tekrar cezaevine gönderildi. Samast bu suçların cezasını yatmadan tahliye olamayacak.