‘Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi’ itirazlara rağmen kabul edildi

Yayın tarihi: 10 Ocak 2022 Pazartesi 8:39 pm - Güncelleme: 11 Ocak 2022 Salı 12:45 am

CHP’li Yıldırım Kaya, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Sözleşmeli öğretmen, kadrolu öğretmen ayrımına son veriyoruz” sözlerini hatırlatarak, “Sayın genel başkanınızın sözünü yere düşürmeyin.” dedi.

Teklifin geneli üzerinde konuşmalar yapılırken, muhalefet partilerinin verdikleri Anayasa’ya aykırılık önergeleri reddedildi. CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Eğitim-İş, Eğitim-Sen, Eğitim Bir-Sen, Türk Eğitim Sen, Anadolu Eğitim-Sen gibi sendikalara işaret ederek, “Eğitimin bileşenleriyle görüşülmeden hazırlanan bu kanun teklifi ölü doğmuştur” dedi.

“HEMEN UYGULAMAYA SOKUN”

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın “Sözleşmeli öğretmen, kadrolu öğretmen ayrımına son veriyoruz” sözlerinin bu teklifte uygulanmadığını belirten Kaya, AKP’lilere şu sözlerle eleştirdi:

“AKP iktidarında sözleşmeli öğretmenlik geldi. AKP iktidarında 3+1’e çekildi. AKP Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 24 Kasım Öğretmenler Günü‘nde, Türkiye kamuoyunun gününde, 81 il temsilcisi öğretmenlerin önünde ‘Sözleşmeli öğretmen, kadrolu öğretmen ayrımına son veriyoruz’ dedi.

Bu getirdiğiniz teklifin neresinde sözleşmeli ve kadrolu öğretmen ayrımına son verdiğinizi bana izah edin, ben de altına imza atayım. Sayın genel başkanınızın sözünü yere düşürmeyin. Sayın genel başkanınızın verdiği sözün peşine düşün. 3600 ek göstergeyi hemen uygulamaya sokun.”

“TAM BİR HAYAL KIRIKLIĞIDIR”

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal da öğretmenlik mesleğinin gerekliliklerinden, koşullarından, sahadan habersiz, masa başında bürokratlar tarafından yazıldığını öne sürerek, “Bu kanun teklifinde ne yazık ki hukuka ve Anayasa’ya aykırılıklar bariz bir şekilde dikkat çekmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

İYİ Parti Ankara Milletvekili Şenol Sunat, teklifin paydaşlarına sorulmadan hazırlandığını savunarak, “Bu teklif öğretmenler için tam bir hayal kırıklığıdır” dedi.

AKP VE MHP YASAYI OLUMLU DEĞERLENDİRDİ

AKP Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, muhalefetin eleştirilerine katılmadığını belirterek, “Yasa çok detaylı çalışılmış, çok temiz çalışılmış, düzenli çalışılmış bir yasa olarak gözüküyor” dedi.

AKP Bitlis Milletvekili Cemal Taşar da muhalefetin eleştirilerine, “Bu yaklaşımınızı öğretmenlerimizin takdirine bırakıyorum” diyerek tepki gösterdi.

Komisyon Başkanvekili ve MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın ise teklifin son derece iyi hazırlandığını, eleştirilere katılmadığını söyledi.

KABUL EDİLDİ

Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edildi. Öğretmenlik mesleği adaylık döneminden sonra; ‘öğretmen’, ‘uzman öğretmen’ ve ‘başöğretmen’ olarak üç kariyer basamağına ayrılacak.  Uzman unvanını kazanan öğretmenin  bin TL,  başöğretmen unvanını kazanan öğretmenin ise  maaşı 2 bin TL artacak.

CHP’li Balyalı: Cumhurbaşkanı’nın yaveri bile FETÖ’cü çıktı, hadi oradan!