Öğretmenlere topuklu ayakkabı yasağı Meclis’te

Yayın tarihi: 17 Ocak 2019 Perşembe 7:39 am - Güncelleme: 17 Ocak 2019 Perşembe 7:39 am

HDP’li Ersoy, Sincan’daki Akşemsettin İlkokulu Müdürünün kadın öğretmenlere getirdiği topuklu ayakkabı yasağını Meclis gündemine taşıdı.

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Sincan’daki Akşemsettin İlkokulu Müdürünün kadın öğretmenlere getirdiği topuklu ayakkabı yasağını Meclis gündemine taşıdı.

Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Öğretmenlerin aktardığına göre, okul müdürü öncelikle kadın öğretmenlerin topuklu ayakkabı giymelerinin dinen caiz olmadığını içeren fetva niteliğindeki bir metni öğretmenlere vermiş, ardından da resmi yazı ile topuklu ayakkabı giyen öğretmenlere uyarı yazısı yazmıştır.

“Müdür tarafından öğretmenlere verilen ‘Kadınların topuklu ayakkabı giymesi caiz midir?’ başlıklı metinde; ‘Bacak oynatıp ayak çalmasınlar, çapkın yürüyüşlerle nazar-ı dikkati celbetmesinler, çünkü bu tavır erkekleri tahrik eder’ ifadeleri yer almıştır.

“Bir İlkokul müdürünün cinsiyetçi ve gerici ifadeler kullanarak öğretmenlere fetva vermesi, bir kez daha eğitimin parasız, bilimsel, demokratik ve laik bir anlayışla yeniden düzenlenmesi gerektiğini göstermektedir.”

‘MÜDÜR HAKKINDA İDARİ BİR SORUŞTURMA VAR MI?’

Ersoy şu soruları yöneltti:

Akşemsettin İlkokulu Müdürü Mehmet İpek hakkında Bakanlığınızca yürütülen bir idari soruşturma var mıdır?

Söz konusu olay üzerine öğretmen kökenli olmadığını, bu nedenle hatalar yaptığını söyleyen okul müdürünün, müdür yardımcısından özür dilemesi yeterli midir?

Açıkça ayrımcılık yapan, anayasada yer alan eşitlik ve laiklik ilkelerine aykırı davranan müdür hakkında adli soruşturma başlatılmış mıdır?

Akşemsettin İlkokulu Müdürü’nün imamlıktan geldiği bilgisi doğru mudur? Bu bilgi doğruysa Bakanlığınız müdür atama kriterleri üzerinde yeniden çalışmayı planlamakta mıdır? Öğretmen kökenli olmayan biri nasıl okul müdürü olabilmektedir?

Bir eğitimcinin yönetici seçilirken bilgisi ve deneyimine göre seçilmediğinin göstergesi olan bu olaya ilişkin Bakanlığınızın bir yaptırımı olacak mıdır? Söz konusu kişi müdür olarak kalmaya devam edecek midir?

Okul müdürleri Bakanlığınız tarafından nasıl denetlenmektedir? (AÖ)