Öğretmene, işçiye, memura tasarruf Merkez Bankası yönetimine 100 emekli maaşı prim

Yayın tarihi: 28 Mayıs 2024 Salı 8:58 am - Güncelleme: 28 Mayıs 2024 Salı 9:07 am

Tasarruf tedbiri öne sürülerek öğretmenlerin ataması kısıtlanırken, emekliye zam ‘bütçeye yük’ diye reddedilirken Merkez Bankası yöneticilerine 100 emekli maaşı kadar performans primi verildiği belirtildi.

Kurdaki artışı frenlemek isteyen AKP iktidarı Merkez Bankası’nın kasasından döviz satınca sıcak para arayışına girdi. Parasal sıkılaşma kapsamında kamuda tasarruf önlemleri açıklayan AKP iktidarı öğretmen adaylarını aylarca beklettikten sonra açık kadronun çok altında alım yapacağını duyurdu. Emeklilerin ise seyyanen zam isteğini ise  ‘Bütçeye yük’ diyerek reddetti. Emekliye, öğretmene, işçiye tasarruf paketi bahane olarak sunulurken Merkez Bankası’nda üst düzey yöneticilere 100 emekli maaşı kadar ikramiye verildiği belirtildi.

Öğretmen atama sayısı hayal kırıklığı yarattı! ‘Yok’ denilen mülakat geldi

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, açıkladığı 818.2 milyar liralık devasa zararla tüm zamanların rekorlarını kıran Merkez Bankası’nda performans skandalı yaşandı. Banka yönetimi, rekor zarara rağmen başkan, başkan yardımcıları, Para Politikası Kurulu üyeleri dahil 3 bin 835 personelin tamamına ‘performans tazminatı’ adı altında maaşının 2 ile 4 katı oranında para ödülü verdi. Tazminat ödemesinden sadece, önceki Başkan Hafize Gaye Erkan’ı CİMER’e şikayet edip işinden olan Büşra Bozkurt gibi ‘dış kaynak’ diye ifade edilen taşeron çalışanlar yararlandırılmadı. Hizmet alımı anlaşmasıyla Merkez Bankası’na iş yapan taşeron şirketlerin kadrosunda görünüp yıllardır Merkez Bankası’nda görev yapan ‘dış kaynak’ personel sayısının 500 civarında olduğu belirtildi.

100 EMEKLİ MAAŞI KADAR PRİM

Performans tazminatının dağıtımında personel arasında ayrım yapılması bankada büyük rahatsızlık yarattı. Merkez Bankası’nda maaşlar kamunun diğer kurumlarına göre daha yüksek olduğu için dağıtılan performans ödülü de yüksek düzeylere ulaştı. Başkan ve başkan yardımcıları ile banka meclisi üyesi gibi görevlerde bulunan üst düzey yöneticilerin maaşı brüt 250 bin liranın üzerinde bulunuyor. Bu yöneticilerden örneğin 4 maaş tutarında performans tazminatı alanlara yaklaşık 1 milyon liralık ödül verilmiş oldu. Bu tutar, Merkez Bankası’nın düşüremediği enflasyon yüzünden 10 bin liralık aylıklarıyla çarşıya, pazara dahi çıkamaz hale gelen 100 emeklinin toplam aylık gelirini aşıyor. Bu parayla yaklaşık 59 asgari ücretli bir ay geçim savaşı veriyor.

SAYIŞTAY’IN UYARILARINA RAĞMEN

Merkez Bankası’nın hesaplarını inceleyen Sayıştay, 2019 yılı raporunda performans tazminatının belirli bir başarı kriterine dayanması gerektiğini, başarı kriteri olmadan genele yapılan ödemenin mevzuat amaçlarıyla uyuşmadığını banka yönetimine bildirmişti. Banka yönetimi, Sayıştay’ın uyarılarının aksine yönetici kademesinde bulunanlara 4’er maaş, diğer çalışanlara 2’şer maaş performans tazminatı ödemeye devam ediyor.

TEKİN 68 BİN AÇIK VAR DEDİ 20 BİN KADRO AÇTI

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin göreve başladığı zaman öğretmen açığının 68 bin civarında olduğunu belirtmişti. Şubat ayında yapılmayan atama yerel seçim sonrasına bırakılmış öğretmen adayları mülakatsız 68 bin atama beklerken mülakatla 20 bin atama kadrosu açılmıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı açıklamada tasarruf önlemlerini öne sürerek memur alımlarının sadece emekli olan personelin yerine olacağını duyurmuştu.

EMEKLİLER “BÜTÇEYE YÜK”

Ocak ayındaki zamla açlığa mahkum edilen emekliler seyyanen zam istemiş AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bütçeye yük” diyerek bu zamma kapıları kapatmıştı.

Kaynak: Sözcü