Öğretmen adayları 100 bin atama haberini bekliyor! Sözler ne zaman tutulacak?

Yayın tarihi: 7 Şubat 2024 Çarşamba 10:37 am - Güncelleme: 7 Şubat 2024 Çarşamba 10:37 am

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Meclis’teki bütçe görüşmelerinden sonra öğretmen atamalarının açılacağını belirtti ancak aradan geçen 1 aylık sürede konu bir daha gündeme gelmedi. Verilen sözlerin tutulmamasının ardından eğitim sendikaları süreç için, “seçim kurnazlığı” yorumunu yaptı.

Türkiye’de yüz binlerce öğretmen adayı atama bekliyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf  Tekin, bir ay önce 2023 KPSS puanı ile yapılacak öğretmen atamalarının bütçe görüşmelerinden sonra duyurulacağını açıklamıştı. Ancak geçen süre zarfında herhangi bir açıklama yapılmaması, öğretmen adayları arasında hayal kırıklığına neden oldu. Bu durum, eğitim sendikalarını harekete geçirdi ve hükümet, öğretmen atamalarını seçim malzemesi yapmakla suçlandı.

Öğretmenler Ankara’da ses yükseltti: Atama istiyoruz

“PROPAGANDA ARACI OLARAK KULLANILDI”

Gazete Duvar’da yer alan habere göre, Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, öğretmen atamalarının seçim dönemlerinde iktidar tarafından propaganda aracı olarak kullanıldığını belirterek, öğretmen açıklarının giderilmesi adına en az 150 bin öğretmen ataması yapılması gerektiğini ifade etti. Irmak, atama bekleyen öğretmenlerin sayısının her geçen gün arttığını ve bu durumun eğitimin kalitesini olumsuz yönde etkilediğini vurguladı.

2022 yılında KPSS’ye 420 bin 737 öğretmenin girmesine rağmen, yalnızca 19 bin 969’una atama yapıldı. 2023 yılında ise KPSS’ye giren öğretmen sayısı 480 bin 12’ye yükseldi, ancak bu kez 45 bin öğretmen ataması gerçekleştirildi. Atama bekleyen öğretmenlerin sayısı ise 2024 yılında en az 100 bin atama talebinde bulunuyor.

“SEÇİM KURNAZLIĞI”

Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay, Milli Eğitim Bakanı’nın bir aydır atamalar hakkında herhangi bir açıklama yapmamasını eleştirdi ve bu durumu seçim kurnazlığı olarak nitelendirdi. Özbay, her yıl 100 bine yakın ücretli öğretmenin alınmasına rağmen, atamaların yetersiz kaldığını ve bu durumun eğitimde büyük bir yıkıma neden olduğunu söyledi.

 

Kaynak: TELE1