Öğretim üyesi Süleyman Bülbül, alerji testi yapılmadan verilen antibiyotik nedeniyle hayatını kaybetti iddiası

Yayın tarihi: 4 Kasım 2020 Çarşamba 9:47 am - Güncelleme: 4 Kasım 2020 Çarşamba 5:41 pm

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi’nde tedavi gören öğretim üyesi Süleyman Bülbül’ün, alerjisi olduğu dosyasına yazılıp belirtilmesine rağmen test yapılmadan antibiyotik uygulandığı ve bu sebeple hayatını kaybettiği iddia edildi. Bülbül’ün kardeşi Sinan Bülbül, Rektörlüğü olayın üstünü örtmekle suçladı.

Van’da Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Bülbül, nefes darlığı ve gögüs ağrısı şikâyetiyle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi acil servisine başvurdu. Burada tomografisi çekilen Süleyman Bülbül daha sonra kardiyolojiye yönlendirildi. Kardiyoloji bölümündeki kontrol sonrası ‘aort anevrizması’ tanısı konulan Süleyman Bülbül’e anjiyo yapılması ve stent takılması gerektiği ancak enfeksiyon nedeniyle önce ilaç tedavisi uygulanacağı söylendi.

İddiaya göre, Süleyman Bülbül’ün penisiline alerjisi olduğu belirtilip dosyasına yazılmasına rağmen bir asistan tarafından alerji testi yapılmadan antibiyotik tedavisi uygulandı.

Daha sonra abisinin fenalaştığı için kendisini arayarak hastaneye çağırdığını anlatan kardeşi Sinan Bülbül, “Kalbi durdu, beyni tamamen hasar aldı. Entübe etmek zorunda kaldılar” dedi.

5 buçuk ay yoğun bakımda tedavi gören Süleyman Bülbül, hayatını kaybetti.

EPİKRİZ RAPORUNDA ‘PENİSİLİNE BAĞLI ANAFLAKSİ’ YAZIYOR

Süleyman Bülbül’ün epikriz raporunda ‘penisilin alerjisine bağlı anaflaksi’ geçirdiği yazıyor. Söz konusu raporda, “12 Nisan 2020 saat 23.00’da izinli gönderilen hasta tedavilerini almak için hastaneye geldi. CRP yüksekliği olan hastanın antibiyotiği değiştirildi. İlk doz uygulanmasından sonra yaklaşık 5 dakika sonrasında hastada mide bulantısı gelişti. Devamında bilinci kapanan hasta monitörize edildi. KTA 40’larda hastadan TA alınamaması üzerine hasta anaflatik şok olarak değerlendirildi. 1 AMP IV Adrenalin ve Atropin uygulanmasına takiben hasta müdahale eşiliğinde yoğun bakıma alındı…” deniliyor.

REKTÖRLÜK: İNCELEMELER YAPILDI, SORUŞTURMAYA GEREK YOK

Kardeş Bülbül, abisinin ölümüyle ilgili savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcılık, olayla ilgili görevsizlik kararı vererek, dosyayı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğü’ne yolladı. Rektörlük ise, gerekli incelemelerin yapıldığını, herhangi bir disiplin soruşturması açılmasına gerek olmadığına karar verdi.

“DOĞULUDUR, İRDELEMEZ, ARAŞTIRMAZ ZİHNİYETİ VAR”

Kardeş Sinan Bülbül, Van YYÜ Rektörlüğü’nü olayı örtbas etmekle suçluyor: “Abim orada akademisyendi. 20 dakikada onu bu hale getirip ‘disiplinsizlik yok’ diyemezsiniz. Çünkü şöyle bir zihniyet var, nasıl olsa Doğuludur, irdelemez, araştırmaz, üstelemez. Yok kardeşim sonuna kadar bunun mücadelesini vereceğiz. Bu ihmalin hesabını soracağız.”

“ASİSTAN ‘O ANDA KARAR VERDİM’ DEDİ”

Kardeş Bülbül, müdahale gecikildiğini, test yapılmadan ve intaniyeden konsultasyon istenmeden antibiyotik enjekte edilmesini ‘skandal’ olarak niteliyor. Bülbül, söz konusu antibiyotiği enjekte eden asistanın kendisine, “O anda karar verdim” dediğini iddia etti.

“EPİKRİZDE ÇELİŞKİLER VAR”

Kardeş Bülbül, abisinin epikriz raporunda ‘çelişkiler’ olduğunu, “12 Nisan sabahı abimin hastanede kalbi durdu ama epikrizde izin verildiği ve gece tedavi için hastaneye geldiği yazıyor” sözleriyle belirtti.

Bülbül, “Hastaneye geldiğimde abime kalp masajı yapıyorlardı. Yine burada da epikrize ‘5 dakikada müdahale edildi’ yazıyor, yalan. Ben buna inanmıyorum” diyerek abisinin fenalaştığında kendisini aradığını hatırlattı, müdahalede gecikildiğini savundu.

“SÜMEN ALTI ETMEK İSTİYORLAR”

Kardeş Bülbül, “Rektörlük, olayı sümen altı etmek istiyor. Amacım örtbas edilmesin, hatalı olan korunmasın” diyerek, savcılığa tekrar suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

ANAFLAKSİ (ANAFLATİK ŞOK) NEDİR?

Anaflaksi, ağır ve hayatı tehdit eden sistemik bir aşırı duyarlılık reaksiyonudur. Alerjinin en ciddi şekli olan anaflaksi, hayatı tehdit etme potansiyeli nedeniyle tıbben acil bir durumdur. Anaflaksi dakikalar içinde gelişebilir ve hızlı tanı konulup tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilir.