Öğrenciler ve öğretmenler dikkat! Bütün okullarda yasaklandı

Yayın tarihi: 1 Ekim 2023 Pazar 5:44 pm - Güncelleme: 1 Ekim 2023 Pazar 5:44 pm

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni eğitim-öğretim yılında okullarda cep telefonu kullanımına yönelik yeni bir karar aldı

MEB’in illere gönderdiği genelgede, öğrencilerin okul içinde ve sınıflarda derslerini aksatacak şekilde cep telefonu kullanmaları ve bu türden cihazlarla sınıflara girilmemesi konusunda önlemler alınacağı belirtildi. Ayrıca, öğrencilerin okul dışında dijital ortamlarda zaman geçirmelerine sebebiyet verecek durumlardan ve ödev ya da benzeri bilgilendirmelerde sosyal medya uygulamalarının kullanımından da kaçınılacağı ifade edildi.

MEB’in bu kararı, son yıllarda pek çok ülkede okullarda cep telefonu kullanımının yasaklanması eğilimiyle paralellik gösteriyor. Örneğin, Fransa’da 2018 yılında 15 yaş altındaki öğrenciler için okullarda cep telefonu kullanımı tamamen yasaklanmıştı. Benzer şekilde, İngiltere’de de bazı okullarda cep telefonu yasağı uygulanmaya başlanmıştı.

BAKAN TEKİN’İN AÇIKLAMALARI

MEB’in aldığı kararın gerekçesi ise, cep telefonlarının öğrencilerin dikkatini dağıttığı, akademik başarıyı düşürdüğü, sosyal ilişkileri zayıflattığı ve dijital bağımlılık riskini artırdığı şeklinde açıklandı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yaptığı açıklamada, “Yeni eğitim-öğretim yılında öğrencilerimizin sınıflarda cep telefonu kullanmalarını engelledik. Öğretmen arkadaşlarımızdan istirhamım; öğrenciler nezdinde cep telefonlarını zorunlu olmadıkça derslerle kullanmazlarsa mutlu olacağız” dedi.

ÖĞRETMENLER DE BIRAKACAK

MEB’in kararı, sadece öğrenciler için değil, öğretmenler için de geçerli olacak. Buna göre, öğretmenler de sınıfa girerken cep telefonlarını bırakacaklar veya kapalı tutacaklar. Böylece, öğretmenlerin de kötü örnek olmamaları ve derslere odaklanmaları sağlanacak.

MEB’in kararı, bazı veliler tarafından desteklenirken, bazı veliler tarafından da eleştirildi. Destekleyen veliler, cep telefonlarının çocukların eğitimine zarar verdiği ve gereksiz olduğu görüşünü dile getirdiler. Eleştiren veliler ise, cep telefonlarının çocukların güvenliği için önemli olduğu ve onlarla iletişim kurmanın bir yolu olduğu savundular.

UZAMANLAR FARKLI GÖRÜŞTE

Uzmanlar, cep telefonu yasağının tek başına yeterli olmadığını, bunun yanında öğrencilere dijital okuryazarlık eğitimi verilmesi ve alternatif etkinlikler sunulması gerektiğini belirtiyorlar.

MEB’den ortak sınav açıklaması! Ayrıntılar netleşti