OECD’den Türkiye ekonomisi hakkında açıklama: 2019’da yüzde 0,4 küçülecek

Yayın tarihi: 22 Kasım 2018 Perşembe 10:44 am - Güncelleme: 22 Kasım 2018 Perşembe 10:44 am

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD’nin “2018 Ekonomik Görünüm Raporu’nun” ikincisi yayımlandı.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD’nin “2018 Ekonomik Görünüm Raporu’nun” ikincisi yayımlandı. OECD raporunda Türkiye için bu yıl öngörülen büyüme oranı %3,3 olarak yer alırken, gelecek yıl Türkiye’nin geçici olarak %0,4 küçüleceği tahmin edildi. Raporda iç güven ve talepteki kademeli toparlanmanın etkisiyle 2020’de büyümenin %2,7’ye yükseleceği öngörüsünde bulunuldu.

Türkiye’de enflasyonun bu yıl için %16,8, gelecek yıl için %19,5, 2020 yılında ise %10,7 olarak gerçekleşmesinin beklendiği ifade edildi

İşsizlik oranının bu yıl için %10,8 olacağı, 2019’da %12,7, 2020’de %12,8 seviyesinde gerçekleşeceği tahminine yer verilen raporda, cari açığın Gayrisafi Yurtiçi Hasılaya (GSYH) oranının 2018’de %5,3, 2019 ve 2020’de sırasıyla %2,9 ve %3,1 olacağı öngörüsünde bulunuldu.

OECD’den Merkez Bankası bağımsızlığı vurgusu

OECD’nin raporunda, Türkiye’de maliye ve para politikasında işletmelerin, hane halkının ve yatırımcıların güvenini yeniden kazanmanın çok önemli olacağına işaret edilerek, merkez bankasının bağımsız kalmasının ve enflasyon hedefine yaklaşıldığından emin olmak için para politikasının sıkı kalmasının sağlanmasının gerekli olduğu ifade edildi.

Raporda, “Eğer güven, varsayıldığından daha hızlı bir şekilde yeniden sağlanır ve risk primleri ve uzun vadeli faiz oranları daha hızlı aşağıya indirilirse ekonomideki toparlanma daha hızlı gerçekleşebilir ve büyüme daha güçlü olabilir.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Dünya Ekonomisi Yumuşak İnişe Hazır

OECD, dünya ekonomisinin yumuşak inişe hazır göründüğünü belirterek, küresel büyümenin gelecek yıl %3,5’e gerileyeceği tahmininde bulundu. Raporda, dünya ekonomisi için eylül ayında yayınlanan ara rapordaki %3,7’lik 2018 büyüme tahmini korundu. Kuruluş, dünya ekonomisi için 2020 büyüme tahminini de yine yüzde 3,5 olarak açıkladı.

Euro Bölgesi, Japonya, Çin ve Hindistan’a yönelik tahminlerin aşağı yönlü revize edildiği belirtilen raporda, ABD ekonomisi için bu yıl %2,9 ve gelecek yıl için %2,7 büyüme tahmininde değişikliğe gidilmedi.

OECD, G20’ye ilişkin büyüme tahminini aşağı çekerken, bu yıl %3,8 gelecek yıl ise %3,7 oranında büyüme öngördü.

OECD Başekonomisti Laurence Boone, raporda “küresel ekonomi kaba dalgalı denizlerde geziniyor” ifadesini kullanarak, küresel büyümenin güçlü olduğunu, zirveye ulaştığını belirtti. Küresel ticaretin ve yatırımların karşılıklı gümrük tarifeleri ile yavaşlamaya başladığını belirten Boone, gelişmekte olan piyasaların da sermaye çıkışları ve para birimlerinin zayıflamasıyla karşı karşıya kaldığını kaydetti.

Ekonomilerde yumuşak inişlerin her zaman “hassaslık” gerektirdiğine işaret eden Boone, özellikle yumuşak inişlerin merkez bankalarının artan oranda gereğine uygun bir şekilde likiditesini azalttığı, piyasaların bazı varlık fiyatlarındaki gerileme ile riskleri yeniden fiyatlamaya başladığı bugünlerde “daha zor” olduğunu vurguladı.