Erdoğan’ın katılacağı tören, ODTÜ’lülerin akademik takvimini değiştirdi!

Yayın tarihi: 1 Şubat 2019 Cuma 5:38 pm - Güncelleme: 1 Şubat 2019 Cuma 6:41 pm
ODTÜ’de, Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılması planlanan ‘Bilim Konferansı’, rektörlük tarafından “salon tadilata gireceği” gerekçesiyle iptal edildi. Ancak aynı tarihlerde, aynı salonda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, ‘ODTÜ TEKNOKENT Bilişim İnovasyon Merkezi’nin açılış törenine katılacak olması dikkat çekti. ODTÜ Atatürkçü Düşünce Topluluğu (ADT), “Seçim sonuna kadar ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde hiçbir etkinliğe izin verilmemesinin sebebi AKP Başkanı’nın katılacağı bu etkinlik midir?” diye sordu.

ODTÜ Rektörlüğü, bir hafta önce öğrencilerine ve akademisyenlerine attığı e-postayla, 6-8 Şubat’ta gerçekleşecek ders seçimlerinin ve danışman onaylarının 11-12 Şubat’ta yapılacağını “gerekçe göstermeden” duyurdu. Rektörlük, aynı zamanda akademik takvim değişikliğinden önce ODTÜ Kültür Kongre Merkezi’nin (KKM) tadilata gireceği gerekçesiyle, 9-10 Şubat’ta yapılması planlanan 13. Aykut Kence Evrim Konferansı’nın, “söz konusu salonda gerçekleşemeyeceğini”, konferansın düzenleyicisi olan ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu’na iletti. Okula asılan afişlerde, açıklaması yapılmayan bu değişikliklerin nedeninin ise Erdoğan’ın okula gelişi olduğu belirtildi. Ayrıca, dün, ODTÜ Teknokent’te bulunan firmalara, Rektör Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök’ün imzasıyla, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle gerçekleştirilecek olan ‘ODTÜ TEKNOKENT Bilişim İnovasyon Merkezi’ açılış törenini onurlandırmanızı dilerim” yazılı afişler asıldı. Törenin, 6 Şubat Çarşamba günü, saat 13.30’da tadilat gerekçesiyle iptal ettirilen Aykut Kence Evrim Konferansı’nın gerçekleştirileceği salonda yapılacak olması ve ötelenen ders kayıt tarihinden dolayı öğrencilerin okulda olmayacağı zamanda gerçekleştirilmesi dikkat çekti.

‘Sebep, AKP Başkanı’nın gelmesi mi?’

ODTÜ ADT, akademik takvimin ertelenmesine neden olan ve öğrenci topluluklarının etkinliği için salon verilmemesine, buna karşılık Erdoğan’ın aynı salonda törene katılacak olmasına tepki gösterdi. ODTÜ ADT tarafından yayımlanan bildiride, rektörlüğe, “Akademik takvimde değişikliğe gidilmesinin, tadilat gerekçe gösterilerek, 13. Aykut Kence Evrim Konferansı’nın iptal edilmesinin, seçim sonuna kadar KKM’de hiçbir etkinliğe izin verilmemesinin sebebi AKP Başkanı’nın katılacağı bu etkinlik midir?” diye soruldu. Bildiride şunları kaydetti:

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği üzere, aklı ve bilimi hayatta en hakiki yol gösterici olarak benimsemiş ODTÜ, kurulduğu günden itibaren, Türkiye’de bilimsel çalışmaların öncülüğünü yapmış ve Türkiye’nin yarınlarının garantisi olduğunu kanıtlamıştır. Atatürk’e ve Türk devriminin bütün lider kadrolarına sistemli bir şekilde saldırı gerçekleştirilirken ve Türkiye orta çağ karanlığına hapsedilmek istenirken, ODTÜ ADT olarak bu karanlıktan çıkışın tek yolunun aklın ve bilimin önderliğinde gerçekleşeceğine tekrar bir vurgu yapmamın gerekliliğine inanıyoruz. Bir bilim yuvası olan ODTÜ’de siyasi kaygıların akademik çalışmaların önüne geçmesinin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini belirterek, ODTÜ Rektörlüğü’nden en kısa zamanda kamuoyunu aydınlatmasını talep etmekteyiz.”