ODTÜ Onur Yürüyüşü’nde beraat kararı!

Yayın tarihi: 8 Ekim 2021 Cuma 2:25 pm - Güncelleme: 9 Ekim 2021 Cumartesi 5:12 pm

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) 2019 yılında düzenlenen Onur Yürüyüşüne katıldıkları gerekçesiyle yargılanan 18 öğrenci ve 1 akademisyen beraat etti. Bir kişi hakkında hakaretten para cezası verildi.

ODTÜ’de 10 Mayıs 2019 tarihinde düzenlenen 9’uncu ODTÜ LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne katılan 18 öğrenci ve bir akademisyenin “kanuna aykırı gösteri yürüyüşü düzenleyerek ihtara ve zor kullanmaya rağmen dağılmamakta direnme” suçlamasıyla yargılandığı davanın yedinci duruşması Ankara 39. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada 18 öğrenci ve 1 akademisyen beraat etti. Bir kişi hakkında hakaretten para cezası verildi.

Duruşmayı hak örgütlerinden, elçiliklerden ve basından çok sayıda kişi izledi. Kaos GL, 17 Mayıs, SPoD, GALADER, Kırmızı Şemsiye, Boğaziçi LGBTİ+, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, MLSA, Civil Rights Defenders, Hollanda, İsviçre, Norveç, ABD, Fransa, Danimarka, Belçika elçiliklerinden ve AB Türkiye Delegasyonu’ndan temsilciler duruşmadaydı.

Hak örgütleri ve elçiliklerin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, İzmir Milletvekili Murat Çepni ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da duruşmayı takip etti.

NE OLMUŞTU?

Ankara Valiliği, OHAL döneminde başlattığı LGBTİ+ etkinlikleri yasaklarını mahkeme kararına rağmen fiili olarak uygulamaya devam ettiği tarihlerde ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması, gelenekselleşen ODTÜ Onur Yürüyüşü’ne çağrı yaptı. ODTÜ’lüler yürüyüşe başlamak için Fizik Çimleri’ne buluştu. Öğrencilerin buluşmasından saatler öncesinde ise kampüse polis girmiş, özel güvenlik birimi ise Devrim Stadı’nın etrafını kapatmıştı. Polisin Fizik Çimleri’nde toplanan öğrencileri taciz etmesi sonrası dağılan öğrenciler yeniden Çatı Kafe önünde toplandı. Burada basın metni okunmaya başlandığı sırada ise polis biber gazıyla saldırdı. Polisin öğrencileri gözaltına almasının ardından eylem, bütün kampüse yayıldı. Gün boyunca direnişin sürdüğü eylemde toplam gözaltı sayısı 19’a ulaştı.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden akademisyen olan Mehmet Mutlu ve o sırada sınav için bölümüne giden bir İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencisi polisin şiddetine tepki gösterdikleri için gözaltına alınmıştı.

 

Af Örgütü: 43 ülkeden 445 bin kişi bu kararı bekliyor