OceanGate faciasındaki denizaltının enkazının en net görüntüsü ortaya çıktı!

Yayın tarihi: 17 Eylül 2024 Salı 10:33 am - Güncelleme: 17 Eylül 2024 Salı 10:33 am

OceanGate firmasının ait Titan denizaltının, 2023 yılında Titanik gemisinin batığına yaptığı dalış sırasında parçalanmıştı. Titan denizaltısının enkazı ilk kez ABD Sahil Güvenlik tarafından paylaşıldı.

Titanik gemisinin batığına turistik gezi düzenleyen OceanGate firmasının Titan adlı deniz altısı bu gezilerden birinde patlamıştı. Haziran 2023’te yaşanan felakette, denizaltıda bulunan beş kişi hayatını kaybetmişti. Dünya çapında büyük yankı uyandıran arama kurtarma çalışmaları sırasında, Titan denizaltısının enkazı Titanik’in birkaç yüz metre ilerisinde bulunmuştu.

Titan deniz altısının enkazının en net fotoğrafı ilk kez ABD Sahil Güvenlik birimleri tarafından paylaşıldı. Paylaşılan görüntülerde, denizaltının parçalanmış kuyruk bölümü Kuzey Atlantik Okyanusu’nun bulanık zemininde yatarken görülüyor. Kuyruk kısmı, ana gövdeden tamamen ayrılmış ve çevresinde gemiye ait diğer parçalar dağılmış durumda.

OceanGate faciasından sonra Titanik’e turlar yeniden başlıyor

ABD Sahil Güvenlik, 22 Haziran 2023’te uzaktan kumandalı bir araçla yapılan incelemeler sonucunda denizaltının ani bir basınç çökmesi geçirdiğini doğrulayan “kesin kanıtlar” bulduğunu açıkladı.

OceanGate enkazının en net görüntüsü

HAYATINI KAYBEDENLER ARASINDA FİMARNIN CEO’SU DA VAR

Faciada hayatını kaybedenler arasında Titan denizaltısının operatörü OceanGate’in kurucusu ve CEO’su Stockton Rush, iş adamı Shahzada Dawood ve 19 yaşındaki oğlu Suleman Dawood, Hamish Harding ve Fransız dalgıç Paul-Henri Nargeolet bulunuyordu. Araştırma ekibi, enkazda bulunan kalıntıların DNA analizleriyle kaybolan beş kişiye ait olduğunu doğruladı.

KAYBOLMADAN 6 SANİYE ÖNCE MESAJ GÖNDERMİŞ

Facia ile ilgili yürütülen soruşturmada Titan denizaltısının kaybolmadan altı saniye önce gönderdiği son mesaj ortaya çıkarıldı. Mesajda denizaltının ağırlıklarından ikisini bıraktığı ve yüzeye çıkmaya çalıştığı anlaşılıyor. Ancak bu mesajdan saniyeler sonra denizaltı ile iletişim tamamen kesilmiş.

ARAŞTIRMA DEVAM EDİYOR

Duruşmanın, kazanın öncesine dair olayları, mürettebatın sorumluluklarını, mekanik ve yapısal sistemleri, acil durum yanıtlarını ve denizaltı sektöründeki düzenlemeleri inceleyeceği bildirildi. Araştırma komisyonu başkanı Jason Neubauer, duruşmanın asıl amacının kazanın arka planındaki gerçekleri ortaya çıkarmak olduğunu belirterek, ayrıca bir ihmal ya da suç tespit edilmesi durumunda Adalet Bakanlığı’na rapor sunulacağını ifade etti.

Titan faciasıyla ilgili duruşmalar 27 Eylül’e kadar devam edecek.

Kaynak: TELE1