Öcalan’ın kardeşi Osman Öcalan’ın nereye gömüldüğün anlattı

Yayın tarihi: 16 Kasım 2021 Salı 10:35 am - Güncelleme: 16 Kasım 2021 Salı 10:35 am

Abdullah Öcalan’ın kardeşi Osman Öcalan’ın koronavirüs nedeniyle öldü. Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, Osman Öcalan’ın Irak’da gömüldüğünü söyledi.

Barzani yönetiminin yayın organı Rudaw’ın edindiği bilgilere göre, Osman Öcalan, bugün sabaha doğru saat 04:30’da koronavirüs nedeniyle öldü.

Osman Öcalan, bir süredir Erbil’deki bir hastanede yoğun bakımda tedavi görüyordu.

Osman Öcalan, Temmuz 2021’de geçirdiği beyin felci nedeniyle hareket kabiliyetini ve konuşma yetisini tamamen kaybetmişti.

MEHMET ÖCALAN’DAN AÇIKLAMA

Odatv’ye konuşan Osman Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, cenazenin Türkiye’ye getirilmesini istediklerini belirterek, “Türkiye’ye getirmek istiyoruz cenazeyi. Köyümüzde, Ömerli’de anne ve babasının yanına defnetmek istiyoruz. Ancak henüz bir başvurumuz olmadı. Şu anda Osman Öcalan, ailesinin isteği ile Irak’ın kuzeyinde Erbil’e bağlı Pirmam’da bulunan Abdulhadi Mezarlığı’na gömüldü” dedi.

TRT TARTIŞMASI

Osman Öcalan’ın 23 Haziran 2019 seçimleri öncesinde devlet televizyonu olan TRT Kürtçe kanalına çıkarılması tepki çekmişti.

TRT Kürtçe kanalı, Osman Öcalan’ı ekrana çıkararak konuşturmuştu.

Munzur Üniversitesi’nden Doç. Ali Kemal Özcan’ın, 20 Haziran’da İmralı’dan getirdiği PKK lideri Abdullah Öcalan’ın mesajı ilk olarak Anadolu Ajansı tarafından servis edilmişti. Öcalan’ın mesajının ardından kardeşi Osman Öcalan TRT Kurdi’ye çıkarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP’yi eleştiren ifadeler kullanmıştı.

Osman Öcalan’ın ölmesinin ardından İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Öcalan’ın ölümü sonrası AKP’ye ve TRT’ye “baş sağlığı” mesajı yayımladı. Usta, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada “Terörist Osman Öcalan ölmüş. TRT ve Ak Parti camiasına başsağlığı dilerim. Ateşi bol olsun!” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti’den TRT ve AKP’ye ‘başsağlığı’

OSMAN ÖCALAN KİMDİR

1958 Şanlıurfa doğumlu olan Osman Öcalan, 1978 yılında Libya’da eğitim gördükten sonra terör örgütü PKK’ya katıldı. 1986’da PKK’nın merkez komitesine, 1990’larda ise PKK’nın üst düzey komitesine katılarak PKK’nın sözde kumandan muavini oldu. Ancak 1992’de iki ana Iraklı Kürt partisiyle (KDP ve KYB) ateşkes anlaşması imzaladıktan sonra PKK tarafından hapsedildi.

1994 yılında bir PKK’lı terörist ile evlenmek için terör örgütünden ayrıldı. Daha sonra tekrar terör örgütü PKK’ya katılan Öcalan, 2004 yılında tekrar terör örgütünden ayrıldı.

Osman Öcalan, terör örgütü PKK’nın Güneydoğu’da gerçekleştirdiği saldırılarda emir veren isimler arasındaydı.

Son olarak Öcalan’ın TRT Kurdî’de 2019 İstanbul ara yerel seçimini değerlendirmesi tartışma konusu olmuştu.