Helikopterle plaja inme görgüsüzlüğün açıklaması daha da görgüsüz

Yayın tarihi: 15 Haziran 2021 Salı 9:32 am - Güncelleme: 15 Haziran 2021 Salı 2:13 pm

Marmaris Kumlubük Koyu’ndaki sahile inen helikopteri kullanan Temel Akçay, önceden bildirdikleri koordinatlara iniş yaptıklarını söyledi, “O gün oraya Pilot Tuna Kaptan’ın teknesinde kahvaltı yapmaya gitmiştik” dedi.

Marmaris Kumlubük Koyu’na önceki gün sahildekilerin şaşkın bakışları arasında bir helikopterin inmesi, sosyal medyada paylaşıldı. Görüntülere tepki yağarken “Marmaris’te plaja, insanların hayatını da tehlikeye atarak akşam yemeği için inen helikopter” yorumları yapıldı. Helikopterin otelin yanındaki yat kulübüne müşteri getirdiği ve bu kişilerin yemek yedikten sonra bir tekneye geçtiği belirtildi.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, helikopterin iniş noktasının plaj bölgesine 9.5 kilometre mesafede bulunduğu belirtilerek, “Burada suç sahile inmesi değildir. Amatör helikopterler, şartlarını yerine getirmek koşuluyla her yere inebilirler. Burada bizim açımızdan suç, uçuş planına riayet edilmemesidir” denildi.

Hürriyet’ten Aysel Alp’in haberine göre, helikopteri Türkiye’nin ikinci kadın ultra light uçak pilotu olan eşi Nilüfer Akçay ile birlikte kullandıklarını belirten Akçay, şunları söyledi:

“Biz havacılık aşığı bir aileyiz. Ben ve kardeşim Tamer Akçay, Türkiye’nin 6 sivil helikopter pilotlarından ikisiyiz. Eşim Nilüfer Akçay, Türkiye’nin ikinci kadın ultra light uçak pilotu. Kızım da 17 yaşında, Türkiye’nin en genç bayan ultra light uçak pilotu eğitimini alıyor, 18 yaşında lisansını alacak. Önceki gün de Marmaris Kumlubük mevkiine, Devlet Hava Meydanları’na bildirdiğimiz koordinatlar çerçevesinde iniş yaptık. Sivil havacılık mevzuatı gereği pilot sorumluluğunda emniyeti sağladığınız her yere iniş yapabilirsiniz. Biz uçuş planını ZZZZ diye dolduruyoruz, yani bilinmez yere iniş olarak, dolayısıyla da bir miktar sağına ya da soluna iniş yapmamızda sakınca olmadığı halde biz tam bildirdiğimiz koordinatlara, plaja iniş yaptık.

“O GÜN ORAYA PİLOT TUNA KAPTAN’IN TEKNESİNE KAHVALTIYA GİTMİŞTİK”

Amerika’da, dünyanın birçok yerinde helikopterler hayvan gütmek, evden işe, çiftliğe, yazlığa gitmek için yaygın olarak kullanılır. Türkiye’de sadece holding patronlarının alabileceği sanılır ama fiyatı 300 ila 600 bin dolar bedelle, araba fiyatına satın alınabilir. Yakıtı da güçlü bir arabanın tükettiği benzinden çok daha az maliyetli. Örneğin Menderes Havaalanı’na helikopter park etmenin günlük fiyatı 15 TL’dir. Ultra light uçakların fiyatı da 50 bin ila 100 bin dolar arasındadır. Biz amatör havacılığı sevdirmek amacıyla kurduğumuz İzmirli iki dernek olarak bu tür geziler organize ediyoruz. Ama o gün oraya Pilot Tuna Kaptan’ın teknesinde kahvaltı yapmaya gitmiştik.

“TÜM GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİ ALDIK, TUNÇ JANDARMASI’NA HABER VERDİK”

Bir gün öncesinden de pilot arkadaşımız tüm güvenlik önlemlerini aldı. İnilecek alan helikopterin önü ve arkasında 20 metre mesafede mânia olmayacak, insan olmayacak. Sabahtan Turunç Jandarması’na haber verdik. Yerdeki pilot yardımıyla da iniş yaptık. Otelde de yangın söndürme tüpü hazır bulunduruldu.”

TIKLAYIN – Otele tankla girenler yarın plaja helikopterle inerler