NYT’den “İsmail Haniye aylar önce gizlice sokulan bombayla öldürüldü” iddiası

Yayın tarihi: 1 Ağustos 2024 Perşembe 5:58 pm - Güncelleme: 1 Ağustos 2024 Perşembe 5:58 pm

The New York Times’ın, yedi Orta Doğu yetkilisine dayandırdığı bilgiye göre, Hamas lideri İsmail Haniye aylar önce Tahran’daki konukevine sokulan bir bombayla öldürüldü.

Hamas’ın üst düzey yöneticilerinden İsmail Haniye, Çarşamba günü Tahran’da öldürüldü. Haniye’nin nasıl ödlürüldüğü tartışma konusu olurken Tasnim Haber Ajansı, görgü tanıklarının füze benzeri bir cismin Haniye’nin odasının penceresine çarptığını ve patladığını söylediğini bildirmişti. Ancak New York Times,  Hamas lideri İsmail Haniye’nin füzeyle değil Tahran’da kaldığı misafirhaneye gizlice sokulan uzaktan kumandalı bir bomba ile öldürüldüğünü yazdı.

Aralarında iki İranlı ve bir ABD’linin bulunduğu  yetkililere dayandırılan habere göre, patlayıcı cihaz yaklaşık iki ay önce Tahran’daki Devrim Muhafızları binasına gizlice sokuldu. Devrim Muhafızları üyesi olan İranlı yetkililer, patlayıcının hassaslığının 2020 yılında bir Mossad ekibinin İranlı üst düzey nükleer bilimci Mohsen Fakhrizadeh’i öldürmek için kullandığı uzaktan kumandalı makineli tüfeği andırdığını söyledi.

Haniye’nin öldürülmesiyle ilgili olarak İsrail’den resmi bir açıklama gelmezken suikastın İsrail tarafından yapıldığı belirtiliyor. Ayrıca NYT’nin haberinde “İsrailli istihbarat yetkililerinin operasyonun hemen ardından ABD ve diğer Batılı hükümetlere operasyonun detayları hakkında bilgi verdiği” belirtildi.

Haberde ayrıca, “adlarının açıklanmasını istemeyen bazı ABD’li yetkililerin” suikasttan İsrail’in sorumlu olduğu “değerlendirmesine” ulaştıkları ifade edildi.

Hamas Lideri İsmail Haniye’nin suikastının detayları ortaya çıktı

İsmail Haniye, Hamas

The New York Times’ın, beş Orta Doğu yetkilisine dayandırdığı bilgiye göre, Hamas lideri İsmail Haniye aylar önce Tahran’daki konukevine sokulan bir bombayla öldürüldü.

Kaynak: HABER MERKEZİ