Nvidia’dan bu kez kötü haber geldi, fiyatlar zamlandı!

Yayın tarihi: 25 Ocak 2022 Salı 9:00 am - Güncelleme: 24 Ocak 2022 Pazartesi 5:30 pm

Son günlerde en çok duyduğumuz kelimelerin başında gelen “zam”, bu kez de sesini uzaklardan taaa Amerika Birleşik Devletleri’nden duyurdu.

Ekran kartlarının fiyatları uzun bir zamandır neredeyse periyodik olarak zamlanıyor. Bu durumun altında yatan 2 temel sebep ise, çip sıkıntısı ve kripto para madenciliği. Hadi çip krizini biliyoruz ama madencilikle ne alakası var diye merak eden okuyucularımız için hemen biraz daha detay verecek olursak, kripto para madeni yapabilmek için en önemli unsur iyi kazım değerine sahip bir ekran kartına sahip olmak.

Madencilerin güçlü kartlara olan talebi arttıkça da, zaten çip sorunundan dolayı arz problemlerinin yaşandığı ekran kartı piyasasında yeni modellere ulaşmak hepten zorlaşıyor. İşte bu iki neden dolayı da hem ekran kartlarının hem de bilgisayarların fiyatları sürekli artıyor.

nvidia

Bununla birlikte son zamanlarda kripto para borsasında yaşanan ve yatırımcıları tedirgin eden düşüşler, kripto para madenciliğine olan talebin de yavaşlamasına neden oldu. Bu yavaşlama sonrası en azından Nvidia ekran kartlarının fiyatlarının önceki döneme göre biraz daha stabil hale geldiğini söyleyebiliyorduk ki bu defa da zam haberi bizzat teknoloji devinin kendisinden geldi.

Nvidia’dan yapılan açıklamada, RTX 30 Founders Edition (RTX 30 FE) serisine ait bütün modellerde %4 ile %7 arasında zam yapıldı. Zammın ilk adresi Avrupa piyasası oldu ancak gelecek günlerde bu uygulamanın dünyanın geri kalan bölgelerinde de uygulanacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Buna göre Avrupa’da satışta olan RTX 30 FE modellerinin yeni fiyatları şöyle oldu; RTX 3060 Ti’ın 439 euro, RTX 3070’in 540 euro, RTX 3070 Ti’ın 649 euro, RTX 3080’in 759 euro, RTX 3080 Ti’ın 1.269 euro ve RTX 3090’ın ise 1.649 euro.

Robot elektrikli süpürge çalıştığı otelden çıktı