Nvidia, başına git gide daha büyük bir bela açıyor

Yayın tarihi: 29 Ocak 2022 Cumartesi 12:00 pm - Güncelleme: 28 Ocak 2022 Cuma 4:52 pm

Nvidia zor durumda, geri adım atmasına ramak kaldı! Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri de olsanız, kanunların üstünlüğünün öncelikli olduğu ülkelerde bu hiçbir anlam ifade etmeyebiliyor. Nvidia’nın yaşadığı süreç de tam olarak bu.

Birçok kişinin çoktan unutmaya başladığı süreç, 2020 yılının Eylül ayında başlamıştı. Bu tarihte bir açıklama yapan Nvidia, dünyanın en önemli yarı iletken üreticilerinden biri olan ARM’yi satın alma girişimlerini başlattıklarını duyurmuştu. Her ne kadar bizim için bu normal bir eylem gibi görünse de, teknoloji dünyasındaki rekabet koşullarını alt üst edebilecek bu hamle bir anda gündeme oturmuş, başta Google ve Microsoft olmak üzere birçok üst düzey isim bu alıma tepki göstermişti.

 

Nvidia

Tepkiler sadece rakiplerden geliyor olsa, belki Nvidia bunun üstesinden gelebilirdi ancak hem Amerika Birleşik Devletleri’ndeki hem de Birleşik Krallıklar’daki düzenleyici ve denetleyici kurumlar, bu alımın Nvidia’yı birçok konuda tekel pozisyonuna sokacağı bu durumun da yapay zekadan akıllı telefonlara, otomobillerden PC’lere kadar birçok platform için ciddi sonuçlar doğuracağı için gerekli izinleri öteledi.

Nihayet geçtiğimiz günlerde Büyük Britanya’dan gelen ve ARM’nin satışına izin vermeyen karar, Nvidia’yı bir kez daha çıkmazın içine sürükledi. Şu an ki şartlarda bu firmayı alabilme umutları günden güne azalan Amerikalı teknoloji devi, artık sessiz sedasız bu sevdadan vazgeçme eğiliminde. Ancak böyle bir hamle anlaşmadan ayrılan taraf olarak 1.12 milyar dolarlık tazminat ödenmesi anlamına geldiği için, Nvidia tam olarak bir bataklığa saplanmış durumda.

Bakalım önümüzdeki günler bu cephede ne gibi gelişmeler gösterecek.

Tükürüğünü satan TikTok fenomeni zengin oldu