İBB eski Başkanı Nurettin Sözen: AKP ve MHP, İmamoğlu’na zorluk çıkaramaz

Yayın tarihi: 18 Nisan 2019 Perşembe 9:27 pm - Güncelleme: 18 Nisan 2019 Perşembe 9:31 pm

31 Mart seçimlerini ilk sırada tamamlayan Ekrem İmamoğlu, seçimlerden iki hafta sonra mazbatasını alarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine başladı.

31 Mart seçimlerini ilk sırada tamamlayan Ekrem İmamoğlu, seçimlerden iki hafta sonra mazbatasını alarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine başladı.

İmamoğlu bundan sonraki süreçte Millet İttifakı’nın azınlıkta olduğu belediye meclisi ile çalışacak.

1989-1994 yılları arasında SHP’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Nurettin Sözen, Erdoğan’ın ‘topal ördek’ benzetmesiyle dile getirdiği bu durumun İmamoğlu’nun İstanbul’u yönetmesine engel olmayacağı görüşünde.

Amerika’nın Sesi’nden Hilmi Hacaloğlu’nun sorularını yanıtlayan Sözen, “AKP ve MHP İmamoğlu’na hiçbir zorluk çıkarmaz. Benim katılmadığım 1994 seçimlerinde seçilen Recep Tayyip Erdoğan da azınlıktaydı. Ama ne yaptı? Transferler yaptı. Kendisinden sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna’yı Anavatan Partisi’nden kendi partisine kattı. Başka transferler de yaptı. İkincisi, çok başarılı Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı yıllardır mecliste azınlıkla çalışıyor. Yasalarda belediye başkanı ve meclisin yetkileri ayrılmıştır. İta amiri başkanın kararı ve emriyle gerçekleşir. Sadece bütçede meclis önemlidir. Buralarda da tartışma yaşanır ama aşılır. Çünkü bütçe gerekçesiz reddedilemez” dedi.

Nurettin Sözen, İgdaş, Kiptaş, İzton gibi kendi alanlarında Türkiye’nin en büyüklerinden olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerine atama yapmakta da bir sorun yaşamayacağını söyledi.

CHP, İstanbul’daki 39 ilçeden 14’ünü kazanırken 24 ilçeyi AKP’yi bir ilçeyi de MHP yönetecek. İlçelerde üstünlük sağlayan Cumhur İttifakı 312 üyeli belediye meclisinde de ağırlığa sahip. AKP’nin 176, MHP’nin 4 belediye meclisi üyesi varken 4 İyi Partili 128’si CHP’li olmak üzere Millet İttifakı’nın ise 132 üyesi bulunuyor.