Nurculukla bağlantılı olduğu iddia edilen ekibin başındaki komutan emekli edildi

Yayın tarihi: 5 Ağustos 2024 Pazartesi 8:32 am - Güncelleme: 5 Ağustos 2024 Pazartesi 8:32 am

Albay Kadir Bingöllü Yüksek Askeri Şura’da (YAŞ) alınan kararla emekli edildi. Gazeteci İsmail Saymaz Bingöllü’nün Nurculukla bağlantılı olduğunu yazdı.

Geçtiğimiz günlerde YAŞ kararları açıklandı. Çok sayıda komutan emekli edildi ve ya terfi ettirildi. Gazeteci İsmail Saymaz YAŞ kararıyla emekli edilen Albay Kadir Bingöllü’nün Nurculukla bağlantılı bir ‘ekibin’ başında olduğunu iddia etti.

“‘Ekibin’ başındaki isim olan, Hava Kuvvetleri Personel Dairesi Başkanıyken geçen yıl pasif bir göreve çekilen Albay Kadir Bingöllü, önceki gün Yüksek Askeri Şura’da (YAŞ) emeklilik tarihi gelmeden ve kendi talebi olmadan emekli edildi.” diyen “Saymaz, Bingöllü’nin eğitimi geçemediğini, FETÖ’den soruşturulduğunu ve daha önce hakkında yazdığı yazı nedeniyle emekli ettirilmediğini sözlerine ekledi.

Balyoz mağduru komutan orgeneral oldu… Genelkurmay başkanlığı yolu açıldı

İşte Saymaz’ın yazısının ilgili bölümü:

SADAT’ın kurucusu olan emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi dün hayatını kaybetti.

1996’da TSK’dan emekli edilen Tanrıverdi, 28 Şubat’ta ordudan ihraç edilen subaylarla Adaleti Savunanlar Derneği’ni kurdu. Bu dernek 28 Şubat adlı kumpas davasının organizatörleri arasındaydı.

Erdoğan’ın danışmanlığına getirilen Tanrıverdi, mehdinin geleceği güne hazırlık için başkenti İstanbul, dili Arapça ve adı Asrika İslam Devletleri Birliği olan bir federasyon önerdi.

Bu görüşlere sahip Tanrıverdi’nin TSK’da tuğgeneralliğe yükselmesi ülkenin milli güvenliği açısından tehdit değil mi?

Siyasal İslamcıların, tarikat ve cemaatçilerin komuta kademesini ele geçirdiği TSK, beğenmediği iktidara darbe yapmak dahil, Türkiye’yi her maceraya sürükleyebilir.

Adnan Tanrıverdi, TSK’da istisna mı?

Hayır.

15 Temmuz’dan sonra FETÖ’cüler temizlenirken, başka tarikat ve cemaat üyelerine alan açıldı. Tarikat tekkesinde üniformasıyla zikir çeken amiral Mehmet Sarı’yı gördük.

Bingöllü, YAŞ’ta emekli edildi

Nurculukla bağlantılı bir ‘ekibin’ 15 Temmuz sonrasında Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda üst kademelere yükseldiği savunuluyordu.

‘Ekibin’ başındaki isim olan, Hava Kuvvetleri Personel Dairesi Başkanıyken geçen yıl pasif bir göreve çekilen Albay Kadir Bingöllü, önceki gün Yüksek Askeri Şura’da (YAŞ) emeklilik tarihi gelmeden ve kendi talebi olmadan emekli edildi.

F-16 eğitiminden atıldı

Bingöllü’nün hikayesi gerçekten tuhaf…

Sicili Harp Okulu öğrenciliğinden başlıyor.

Yasak olmasına rağmen öğrencilikte evli ve çocukluydu.

İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığındayken “yetersizlik, uçucu nosyon eksikliği ve öğretmenlerine havada hakaret etmek” yüzünden F-16 pilotluğundan alındı.

Üste ahlaka aykırı fiille suçlandı.

İhracı gerekirken, Eskişehir Asker Hastanesi’nde görevlendirildi.

Binbaşıyken istifa etti.

Atlantic Flight Academy adlı uçuş okulunda öğretmenlik yaptı.

Bingöllü’ye özel KHK

15 Temmuz oldu.

Darbeye karışan çok sayıda havacı ihraç edilince TSK’da pilot ihtiyacı başgösterdi. Bunun üzerine 671 sayılı KHK çıkarılarak, “TSK’dan ayrılan veya ilişiği kesilen pilotlardan istekliler”in dönebileceği ifade edildi.

676 sayılı KHK ile Bingöllü’ye özel düzenleme getirildi.

“Ticari pilot lisansı ya da havayolu nakliye pilotu lisansına sahip en az 1000 saat uçuşu bulunan subaylardan” alım yapılacağı ilan edildi.

Nokta atış ilandı.

Dönen dokuz kişiden sekizi eğitim ve nakliyede görevlendirilirken, Bingöllü F-16 pilotu yapıldı.

Eğitimi geçemedi
Bingöllü, 2018 yılında Bandırma 6. Üs Komutanlığı’nda görev yaparken, pilotların yılda iki kez yapmak zorunda oldukları standardize kontrol uçuşu öncesi uçak ve uçuşla ilgili döküman bilgilerini ölçen sınavdan geçemedi.

Bu yetersizliğine rağmen adım adım yükseldi.

İddia o ki…

Bingöllü’nün dönüşünü organize eden, önceki Hava Kuvvetleri Personel Dairesi Başkanı Tuğgeneral Kutlay Demir’di.

Bingöllü’nün tercüme ve derlemeden ibaret yüksek lisans tezi 2019’da Personel Başkanlığı’nca bastırıldı. F-16’larda emniyeti ele alan tezin adı şöyle: ‘Durumsal Farkındalık Kaybı ile Uzaysal Uyumsuzluk Arasındaki Kavramsal İlişki’

Bingöllü, F-16 eğitimleri devam ettiği ve en az F-16 uçuş saati olan pilot olduğu halde tezinde F-16 kazalarını inceledi.

Tuğgeneral Demir, üstü ve komutanı olmadığı halde Bingölü’nün tezine sunuş yazısı yazdı.

Aralarındaki ilişki aynı cemaatin üyesi olmaktan mı geliyordu?

İlginçtir…

15 Temmuz’dan sonraki beş yıl boyunca Personel Başkanı olan Demir, ankesörlü telefonla arandığı için FETÖ soruşturması kapsamında emekli edildi.

O da FETÖ’den soruşturuldu

Demir’in referans olduğu Bingöllü hakkında da 2018’den beri FETÖ soruşturması vardı.

Ankesörlü telefonla üç kez arandığı saptanan Bingöllü, Silahlı Kuvvetler Akademisi’nde Karargah Subaylığı Eğitimi’ne alındı. Hava Harp Okulu Alay Komutanı yapıldı.

Ama Erdoğan’ın da katıldığı Silahlı Kuvvetler Mezuniyet Töreni’nde Bingöllü’ün FETÖ soruşturması patladı. Bingöllü, akademideki görevinden alındı.

MSB’nin üçlü paketi

Ancak ‘ekip’ Bingöllü’yü yedirtmedi.

Bingöllü, Kıdemli Pilot Albay Kemal Karlıtepe ve Pilot Yarbay Uğur Kulaksız, Eylül 2022’deki atama listesinde olmadıkları halde Milli Savunma Bakanlığı tarafından, atanacakları kadrolarla birlikte Hava Kuvvetleri’ne gönderildi.

Hava Kuvvetleri “Kesinlike olmaz” demesine rağmen bakanlık “Bu emirdir. Onaylayıp gönderin” dedi.

Böylelikle, “Cumhurbaşkanı ile fizik olarak aynı ortamda dahi bulunması kabul görmeyen” Bingöllü, Personel Dairesi Başkanlığı’na getirildi.

Hatırlar mısınız.

Atatürkçü Albay Gökhan Ünyeli, 12 yıl önce ankesörlü hattan arandığı için hakkında FETÖ üyeliğinden iddianame düzenlenip açığa alınınca intihar etmişti.

Ünyeli’nin yaşamına mal olan ankesörlü arama, Bingöllü’nün önünü açtı.

Biri toprağa girdi, öteki Hava Kuvvetleri karargahına!

Bu ekipten Karlıtepe, Subay Şube Müdürlüğü’ne; Kulaksız da Atama Koordinasyon ve Yurt Dışı Plan Kısım Amirliği görevine atandı.

Özel ekip dağıldı

Hava Kuvvetleri’ndeki özel ekibin üst kademelere yükseldiğini defalarca yazdım.

Yazılarım TSK’de ses getirdi.

Bu üçlü geçen yılki YAŞ’ta terfi ettirilmedi.

Hava Kuvvetleri Komutanı Ziya Cemal Kadıoğlu, görevi devraldığı gün üçlüyü pasif görevlere çekti.

Bingöllü, Diyarbakır 8. Üs Komutanlığı; Karlıtepe, Bandırma 6. Üs Komutanlığı; Kulaksız ise Konya 3. Üs Komutanlığı emrine atandı.

Karlıtepe, geçen nisanda mecburi görev süresi doluna THY’ye geçti.

Bingöllü ise üç gün önce emekli edildi.

Bilmesini isterim ki, TSK’da bir yıl fazla kaldı.

Bu bir yılı bana borçlu.

TSK’daki kaynaklarım, geçen yıl emekli edileceğini yazdığım için sırf ben dedim ya işlem yapmamak için Bingöllü’nün emekliye ayrılmasından vazgeçildiğini söylediler.

Neyse, geç olsun, güç olmasın.

Kaynak: TELE1