Nur Sürer, Sinema Onur Ödülü’nü Ali İsmail Korkmaz’a adadı

Yayın tarihi: 5 Aralık 2021 Pazar 12:43 pm - Güncelleme: 12 Ocak 2022 Çarşamba 4:55 pm

Sinema ve Onur Ödülü’ne layık görülen oyuncu Nur Sürer, Eskişehir Film Festivali’nde aldığı ödülü Gezi Parkı Direnişi sırasında dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz’a adadı.

Bu yıl 21. kez düzenlenen Eskişehir Film Festivali’nin açılış gecesinde usta oyuncu Nur Sürer’e Sinema Onur Ödülü’ verildi. Sürer, ödülünü 2013 yılında Taksim Gezi Parkı Direnişi’ne destek amacıyla katıldığı yürüyüşten dönerken polis ve esnaflar tarafından tarafından darp edilerek katledilen 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz adına aldı.

“ALİ İSMAİL İÇİN ALIYORUM”

Sürer ödül töreninde “Bu ödülü 2 Haziran’da bu şehrin karanlık sokaklarında sinsi bir şekilde öldürülen Ali İsmail Korkmaz adına alıyorum” dedi.

NUR SÜRER KİMDİR?

Nur Sürer, 21 Haziran 1954 tarihinde Bursa’da doğdu. Eğitimini Bursa Anadolu Kız Lisesi’nde tamamlayan Sürer, Erden Kıral’ın Bereketli Topraklar Üzerinde filmi ile sinema hayatına adım attı. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde iki kez “En İyi Kadın Oyuncu” ödülü kazandı.

Bugüne kadar kırktan fazla filmde ve televizyon dizilerinde oynadı. İlk uluslararası çalışması 1984 yılındaki Ayna adlı film oldu. Bu filmi 1991 yılında “En İyi Yabancı Film” dalında Oscar Ödülü kazanan Umuda Yolculuk (1990), Dunkle Schatten der Angst (1993) ve Yara (1998) izledi.

Kadın hakları ile yakından ilgili olan Sürer, politik duruşuyla da bilinmektedir. 2007’de İstanbul’da gerçekleşen 1 Mayıs kutlamalarına katılan sanatçı, polis tarafından gözaltına alındıktan bir gün sonra serbest bırakıldı.

ÖDÜLLERİ

2020 27. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, Yaşam Boyu Onur Ödülü
2002 Ankara Uluslararası Film Festivali, “En İyi Kadın Oyuncu” Ödülü, Sır Çocukları
1989 Antalya Altın Portakal Film Festivali, “En İyi Kadın Oyuncu”, Uçurtmayı Vurmasınlar
1982 Antalya Altın Portakal Film Festivali, “En İyi Kadın Oyuncu”, Bir Günün Hikayesi

ROL ALDIĞI FİLMLER

Sinderella Kül Kedisi, Bereketli Topraklar Üzerinde, Bir Günün Hikayesi, Aşka Dönüş, Derman, Ayna, Fidan, Dul Bir Kadın, Yılanların Öcü, Ses, Son Urfalı, Karınca Katarı, Ateşböceği, Dönüş, Sadık Dost, Uçurtmayı Vurmasınlar, Kiraz Çiçek Açıyor, Umuda Yolculuk, Suyun Öte Yanı, Uzlaşma, Denize Hançer Düştü, Korkunun Karanlık Gölgesi, İz, Yara, Karanlığın Gölgesinde Korkular, Sarı Günler, Sır Çocukları, Abdülhamit Düşerken, Kurşun Yarası, Kaledeki Yalnızlık.

ROL ALDIĞI DİZİLER

Bay Alkolü Takdimimdir, Yalancı Şafak, Son Söz Sevginin, İlişkiler, Köçek, Havada Bulut, Bir Aşk Hikayesi, Gülizar, Ihlamurlar Altında, Kabuslar Evi: Seni Beklerken, Asi, Kasaba, Herşeye Rağmen, Lale Devri, Tatar Ramazan, Bana Artık Hicran De, Bir Litre Gözyaşı, Çukur, Camdaki Kız.