Numan Kurtulmuş, Can Atalay için yeni anayasayı işaret etti

Yayın tarihi: 30 Kasım 2023 Perşembe 1:32 pm - Güncelleme: 30 Kasım 2023 Perşembe 1:32 pm

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın AYM’nin hak ihlali kararı vermesine rağmen tahliye edilmeyişinin mevcut anayasadan kaynaklandığını savundu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, NTV’ye özel röportaj verdi.

Yeni anayasa tartışmalarının sorulduğu Numan Kurtulmuş, TBMM’de altı partinin grubunun bulunduğunu ve 14 partinin de temsil edildiğini hatırlatan Numan Kurtulmuş, TBMM’nin mevcut bileşiminin Türkiye’nin yüzde 95’ini temsil ettiği değerlendirmesinde bulunarak TBMM çatısı altında yeni bir anayasa tartışmasının yapılması gerektiğini savundu.

Numan Kurtulmuş’a daha sonra Anayasa Mahkemesi’nin(AYM) hakkında verdiği hak ihlali kararı Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından tanınmadığı için Türkiye İşçi Partisi(TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın tahliye edilememesi soruldu.

“TBMM TAVRINI ORTAYA KOYDU”

Can Atalay’ın durumunun mevcut anayasadan kaynaklandığı değerlendirmesinde bulunan Kurtulmuş soruya şu cevabı verdi:

“Bu tartışmanın esasına biraz çalıştığınız zaman mevcut anayasadan kaynaklandığını görüyoruz. Ben başından itibaren bu iki yargı kurumu arasındaki hadi diyelim ki görüş farkılığı ya da içtihat farklılığı dolaysıyla ortaya çıkan bu durumun Türkiye Büyük Millet Meclisi buraya tartışmanın bir tarafı olarak katılmaması için mümkün olduğu kadar bu konuda bir şey söylememeye gayret ettim. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bu konudaki tavrıydı. Önce Milletvekili Yemini’nin okunduğu gün isminin okunması ardından da bütün partilerin ortak eğilimiyle birlikte İnsan Hakları Komisyonu’na seçilmiş olması bu konuda tavrı ortaya koyan bir şeydir ama şunu söylemek lazım: Türkiye’de güçler ayrılığı prensibi eyvallah anayasal bir zorunluluktur. Her güç kendi bağımsızlığı içerisinde kendisinin anayasal yetkilerini kullanmak durumundadır. Ama hiçbir gücün Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir görev verme yetki ve selahiyeti yoktur. Hatta şunu söyleyeyim Türkiye Büyük Millet Meclisi, yasamanın merkezi olarak gerektiğinde yasaları, anayasayı da değiştirecek güce sahiptir.”

CHP Bayraklı’dan “Can Atalay” tepkisi:

Kaynak: alinti