Nükleer silah tehlikesi: Dünyadan çarpıcı veriler!

Yayın tarihi: 3 Temmuz 2019 Çarşamba 1:29 am - Güncelleme: 3 Temmuz 2019 Çarşamba 1:29 am

Dünyada yaşanan son gelişmeler akşam saatlerinin yoğun geçmesine neden oldu. Rus Deniz Kuvvetleri’ne ait bir denizaltında çıkan yangın nedeniyle 14 kişinin hayatını kaybettiği olayla aynı saatlere denk gelen ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’nın ‘acil durum’ koduyla Washington’a geri dönmesi, Rusya Devlet Başkanı Putin’in tüm programını iptal ederek Savunma Bakanı’yla görüşme planlaması, Çin Komünist Partisi’nin Merkez Komite toplantısı ve İsrail’in “Savaşmaya hazırız” tehdidi çeşitli söylentilere de neden oldu.

Putin’in tüm programını iptal ederek Savunma Bakanı’yla yaptığı görüşmenin, 14 denizcinin hayatını kaybettiği olayla ilgili olduğu düşünülürken, denizaltında “nükleer” endişesi de bir anda dillendirildi. Rusya’dan konuya dair henüz bir açıklama gelmezken, Norveçli yetkililer yaptıkları çalışmada “çok yüksek oranda radyasyon” saptamadıklarını dile getirdi. Fakat bu açıklamada, aratan “nükleer” endişesini azaltmaya yetmedi.

Bu söylenti ve hareketlilikle birlikte gazeteci Filiz Yavuz da dünyadaki nükleer silahlara ilişkin bir dizi paylaştı.  Yavuz, ülkelerin nükleer silah sahibi olmasının Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması gereğince düzenlendiğini belirtirken, dünyadaki rakamlara dair çarpıcı veriler sundu.

Yavuz’un aktardığı bilgilere göre, ICAN’a kayıtlı olmayan silahlarla birlikte dünyada 19 bin nükleer silah kullanılmayı beklerken, bu silahların denenmesi sürecinde Hiroşima’ya atılan bombanın 20 bin katı kadar radyasyon da dünyaya yayıldı.

“Nükleer silah sahipliğini Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması (NPT) düzenliyor. Anlaşma 1968’de imzaya açıldığında nükleer silah sahibi olan ABD, SSCB, İngiltere, Fransa ve Çin dışında ülkelerin ve nihai hedef olarak ise dünyanın silahsızlanmasını savunuyor.

Lakin ICAN’e göre ABD 8 bin, Rusya 10 bin, Fransa 300, İngiltere 225, Çin 240 silaha sahipken bu anlaşmaya rağmen Hindistan’ın 80-100, Pakistan’ın 90-100, İsrail’in en az 80 ve Kuzey Kore’nin en az 10 tane nükleer silahı var. Yani dünya bazı ülkelerin istediği gibi silahlanıyor.

Tahminen tüm dünyada yaklaşık 19 bin tane nükleer silah kullanılmayı bekliyor. Peki, bu (henüz) kullanılmayan 19 bin nükleer silahın bize zararı var mı?

Evet, var. Zira bu silahlara sahip ülkeler sürekli olarak test yapılıyor. O kadar ki; 1945’ten beri dünyada 2000’den fazla nükleer silah denemesi yapıldı.

Bu testlerde Hiroşima’ya atılan nükleer bomba gücünde 20 bin bomba kullanıldı. Yani 20 bin Hiroşima kadar radyasyon dünyaya yayıldı…”