Nükleer santral yapan firma yanan ormanlara göz dikti!

Yayın tarihi: 29 Eylül 2021 Çarşamba 8:03 am - Güncelleme: 29 Eylül 2021 Çarşamba 8:03 am

Mersin Akkuyu’da  Nükleer Güç Santralı’nı yapan firmanın Silifke’de yanan ormanın kullanım hakkına talip olduğu öne sürüldü.

BirGün’den Aycan Karadağ’ın haberine göre, Ege ve Akdeniz’de peş peşe çıkan yangınlarda kül olan hektarlarca ormanlık alana ilişkin endişeleri güçlendiren bir açıklama geldi. Akkuyu Nükleer Güç Santralı’nın yüklenici firması Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş’nin, Mersin’in Silifke ilçesine bağlı İmamuşağı köyü yakınlarında yanan 26 dönümlük orman arazisi için talip olduğu iddia edildi. Şirket yetkililerinin, ormanlık araziyi Milli Emlak’tan satın almak için başvuru yaptığı da öne sürüldü.

Akkuyu Nükleer Santralinde korkutan görüntü

CHP Mersin Milletvekilli Ali Mahir Başarır, söz konusu arazinin kullanım hakkı olan yurttaşa Akkuyu NGS şirketi tarafından ağaç bedelini ödeme teklifi yapıldığını söyledi. Milletvekili Başarır, “Ancak daha sonra bölgede çıkan yangın nedeniyle söz konusu alandaki ağaçlar yandı. Yanan ormanlık arazilerin tekrar doğaya kazandırılması gerekirken, Akkuyu NGS gibi şirketlere verilerek ranta açılması kabul edilemez” dedi. Başarır şu soruları yöneltti: “Akkuyu NGS şirketi santrala 30 kilometrede uzaklıkta bulunan bu araziyi hangi amaçla Milli Emlak’tan almış ya da almak istemekte? Akkuyu Nükleer Santralında çalışan Ruslar için Silifke Devlet Hastanesi arkasında bir yerleşim yeri yapıldığını biliyoruz. Yoksa Ruslar burayı beğenmedi de Boğsak’taki araziye mi göz diktiler? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı böyle bir yanlışa girdiyse derhal bu yanlıştan vazgeçmeli” diye konuştu.

Öte yandan Muğla’da çıkan yangının üzerinden 1 ay geçmeden yanan ormanlık alanların ranta açılması için girişimde bulunulduğuna ilişkin gelişmeler yaşandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, 7 maden, otel ve RES projesine ‘ÇED gerekli değildir’ ve ‘ÇED olumlu’ raporları verdiği ortaya çıkmıştı.