Norveç’te 2 kişinin ölümüne neden olan bar saldırganı açıklandı

Yayın tarihi: 27 Haziran 2022 Pazartesi 8:07 pm - Güncelleme: 27 Haziran 2022 Pazartesi 8:07 pm

Norveç’te LGBTİ+ bireylerin uğrak mekanlarının çıkışında ateş açarak iki kişinin ölümüne neden olan saldırganın kimliği açıklandı. Ülkede güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarılırken Onur Haftası etkinlikleri de ertelendi.

Başkent Oslo’da LGBTİ+bireylerin mekanlarının çıkışında düzenlenen saldırıda iki kişi yaşamını yitirirken 21 kişi de yaralandı. Norveç polisi, saldırganın 43 yaşındaki İran asıllı Norveç vatandaşı  Zaniar Matapour olduğunu açıkladı.

Saldırganı ‘radikalize olmuş İslamcı’ olarak nitelendiren Norveç polisi, cinayet, Zaniar Matapour’un cinayete teşebbüs ve terör eylemleriyle suçlandığını bildirdi. Ulusal Polis Şefi Benedicte Bjoernland yaptığı açıklamada Onur Haftası etkinliklerinin bir sonraki duyuruya kadar ertelenmesi gerektiğini ifade etti.

Onur kutlamalarının organizatörü ise yaptığı açıklamada, “Bir Onur etkinliğinin iptal edilmesi gerektiğini bir kez daha söylemek zorunda olduğumuz için üzgünüz” denildi. Açıklamada “İnsanların artık hayal kırıklığına uğradı ve hala bir araya gelmek istiyor” denildi.

BAŞBAKAN ‘MASUM İNSANLARA YÖNELİK ACIMASIZ SALDIRI’ OLARAK NİTELENDİRMİŞTİ

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Stoere, ise saldırının ardından yaptığı açıklamada, “Oslo’daki London Pub’ın önünde gerçekleşen silahlı saldırı, masum insanlara yönelik acımasız ve derinden sarsıcı bir saldırıydı” ifadesini kullanmıştı.