Normalleşme hızlı başladı… AVM’lerde hareketlilik artıyor

Yayın tarihi: 5 Haziran 2020 Cuma 10:26 am - Güncelleme: 5 Haziran 2020 Cuma 10:27 am

Uzmanların uyarılarına rağmen hızla başlayan normalleşme süreciyle birlikte AVM’lerde de hareketlilik arttı. Çocuk ürünlerinin satıldığı mağazalar yüzde 30 büyürken, teknoloji mağazalarının ciroları yükseldi.

Normalleşme profesörü isyan ettirdi! ‘Delilik bu’

1 Haziran itibarıyla AVM’lerede eğlence ve oyun alanları hariç bütün mağazalar açıldı. 11 Mayıs-31 Mayıs tarihleri arasında AVM’lere giren müşteri sayısı bir önceki yıla kıyasla yüzde 25-30 bandında gerçekleşti, 1 Haziran itibarıyla bu sayının yüzde 50-60 seviyelerine ulaştı.  İstanbul AVM Yönetim Direktörü Kemal Baştürk, “Yüzde 70-80’e kadar ulaşabiliyoruz satış performansında. Örneğin giyim üzerine çalışan büyük bir mağazamız geçen sene 100 satış yapıyorken şimdi 80’e kadar gelebiliyor. Sektörel kırılımlar oluyor. Özellikle çocuk ürünlerinin satışında artış var. Çocuk araç gereçleri satan mağazaların yüzde 30 büyüdüğünü görüyoruz” dedi.

İki günde 2 milyon kişi AVM’ye gitti

‘1 HAZİRAN’I İKİNCİ MİLAT OLARAK GÖRÜYORUZ’

DHA’ya konuşan İstanbul AVM Yönetim Direktörü Kemal Baştürk, “11 Mayıs itibariyle aslında biz kapılarımızı açtık. Mayıs ayı boyunca 11 gün çalıştık. Bu birinci milattı. 1 Haziran’ı da biz ikinci milat olarak görüyoruz. Daha fazla insan gelir oldu ve açılan mağaza sayısı arttı. Biz mayıs ayı içerisinde açılan mağaza sayısı açısından yüzde 40’lardaydık ama bugün itibariyle yüzde 100’e yaklaştık. Hemen hemen bütün mağazalarımız açık” bilgisini verdi.

Kemal Baştürk, “Buna literatürde rövanş alışverişi deniliyor aslında. 2-2.5 ay boyunca insanlar alışveriş yapmadılar. O yapmadıkları dönemde biriken ihtiyaçları oluştu. O ihtiyaçları şimdi tekrar temin etmeye başladılar. Bunu kapatmak çok kolay değil ama beklentiden de bir tık daha iyi bir alışveriş performansı, bir ciro performansı olduğunu paylaşabilirim” dedi.

“AVM’ler açıldı, oteller açılıyor; ikinci dalga gelirse nasıl kontrol edecekler?”