Nissan eski CEO’sunun Türkiye üzerinden Lübnan’a kaçmasına soruşturma başlatıldı

Yayın tarihi: 2 Ocak 2020 Perşembe 11:33 am - Güncelleme: 2 Ocak 2020 Perşembe 4:58 pm

İçişleri Bakanlığı, Japonya’da ev hapsinde tutulan eski Nissan CEO’su Carlos Ghosn Türkiye üzerinden Lübnan’a kaçmasına ilişkin soruşturma başlattıklarını ve gözaltına alınanların bulunduğunu açıkladı.

Japon otomotiv devi Nissan’ın eski CEO’su Carlos Ghosn, ev hapsinde tutulduğu Japonya’dan Lübnan’a kaçtı. Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Japonya’da şirketten para kaçırma suçlamasıyla hakkında dava açılan Ghosn’un sahte kimlikle Türkiye üzerinden kaçtığını öne sürdü.

Bir Orta Doğu ülkesine gittiğini doğrulayan Ghosn, “Adaletten değil, adaletsizlik ve siyasi zulümden kaçtım” dedi. 120 milyon dolarlık kişisel serveti olduğu belirtilen Ghosn, Kasım 2018’de gözaltına alınmadan önce küresel otomotiv sektörünün en güçlü yöneticilerinden biriydi. Carlos Ghosn’un aylarca gözaltında tutulması, Japon adalet sistemini tartışmaya açmıştı.

Japonya’da rüşvet suçlamasıyla yakalanan ve ev hapsinde tutulan Nissan’ın eski CEO’su Carlos Ghosn’un İstanbul aktarmalı Lübnan’a kaçmasıyla ilgili aralarında MNG Kargo’nun Operasyon Müdürü’nün de olduğu 7 kişi gözaltına alındı.

Ünlü iş adamının kaçışıyla ilgili MNG Kargo müdürü gözaltında!
Dünyanın günlerdir konuştuğu Carlos Ghosn’un Japonya’dan Lübnan’a İstanbul aktarmalı kaçışıyla ilgili İstanbul polisi düğmeye bastı.

ATATÜRK HAVALİMANI MERKEZLİ OPERASYON

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı sonrası, Ghosn’un kaçışının İstanbul ayağıyla ilgili 7 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 2’sinin HAVAŞ çalışanı, 4’ünün pilot ve MNG Kargo’nun Operasyon Müdürü olduğu öğrenildi. Polisin çalışmasının sürdüğü, gözaltı sayısının artabileceği belirtildi.

ÜÇ PASAPORTU VAR

Lübnan kökenli bir aileden gelen Brezilya doğumlu Ghosn, Beyrut’ta büyüdü ve Fransa’da eğitim gördü. 65 yaşındaki Ghosn’un Fransa, Brezilya ve Lübnan vatandaşlığı var.

Ancak avukatları Ghosn’un pasaportlarının kendilerinde olduğunu açıkladı.

Nisan’da 9 milyon dolar kefaletle serbest bırakıldıktan sonra ev hapsinde tutulan Ghosn’a yurt dışına çıkış yasağı getirilmişti. Polis yetkilileri, evi izlenmeyen Ghosn’un telefon ve internet kullanımının sınırlandırıldığını söylemişlerdi. Ghosn’un evinden iki günden daha uzun süre ayrılması için mahkemeden izin alması gerekiyordu.

Carlos Ghosn, gözaltına alındıktan sonra kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddetmiş ve iddiaların “siyasi” olduğunu öne sürmüştü.

Gözaltına alınmadan önce Nissan’daki başarısı dolayısıyla ülkede birçok kişi tarafından “kahraman” olarak görülen Ghosn hakkında bir çizgi roman yapılmıştı.

“DESTİNASYON BEYRUT”

Japonya’da ev hapsinde tutulan Nissan’ın eski CEO’su Carlos Ghosn’un Lübnan’a kaçışıyla ilgili soruşturma devam ederken, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan 30 Aralık pazartesi sabah saatlerinde Beyrut’a uçan iş jetinin pilotunun kalkış için yaptığı hazırlıklarla ilgili ses kaydı da ortaya çıktı. Kule görevlisinin “Yeşilköy günaydın TC-RZA devam edin” anonsu ile başlayan ses kaydı, pilotun “Destinasyon Beyrut” anonsu ile devam ediyor. Kalkış için son hazırlıklarını yapan uçağın pilotu ile kule arasındaki kalkış diyalogu sürüyor, gerekli izinleri almasıyla beraber uçak saat 06:00 sıralarında havalanıyor. Soruşturma kapsamında şu ana kadar gözaltına alınanlardan 4’ünün pilot, birinin kargo firması ticaret ve operasyon müdürü, 2’sinin de yer hizmeti veren özel bir şirketin çalışanı olduğu öğrenildi.

SUÇLAMALAR

Gözaltına alındıktan üç gün sonra Nissan tarafından işine son verilen Ghosn, Umman’daki bir Nissan bayisine milyonlarca dolarlık bir ödeme yaptığı öne sürülüyor. Nissan da kişisel hesabına para aktardığı iddiasıyla Ghosn’a dava açmıştı. Ghosn ayrıca maaşını düşük göstermekle suçlanıyor.