Nikel fiyatları sert yükseldi… İşte son nikel fiyatları

Yayın tarihi: 8 Mart 2022 Salı 4:29 pm - Güncelleme: 8 Mart 2022 Salı 4:29 pm

Ukrayna Rusya savaşı devam ederken Nikel fiyatları sert yükseldi. Yatırımcılarına büyük kazanç sağlayan nikel fiyatları yeni yatırımcıların odağına girdi.

Dünyanın emtia piyasalarında stres arttıkça nikel fiyatları da çılgına döndü. AB, Rusya’nın enerji sektörüne olan bağımlılığından nasıl kurtulacağına dair yeni fikirler paylaşacak. Bu gelişme, rubleyi %4 daha düşüşle yeni bir rekor seviyeye indirdi. ABD hisseleri Pazartesi günkü ağır satışın ardından; ölü kedi sıçraması gösterirken Hazine, zayıflayan bir piyasaya 3 yıllık tahvil satacak. Estee Lauder (NYSE:EL), Adidas (OTC:ADDYY) ve Adobe (NASDAQ:ADBE) da Rusya’dan göçe katılıyor. Shell’in (LON:RDSa) kendiliğinden yaptırımları ile petrol destek görmeye devam etse de Almanya’nın, mevcut tedariki durdurma yönünde Rusya’nın savurduğu tehdidi önemsememesiyle gaz fiyatları sakinleşti.

Petrolün varil fiyatı son 13 yılın zirvesini gördü

İşte 8 Mart Salı günü finans piyasalarında bilmeniz gerekenler:

NİKEL FİYATLARI SERT YÜKSELDİ

Londra Metal Borsası (LME) nikelle yapılan işlemleri askıya almak ve sözleşmenin; 101.000 dolar üzerine çıkmasına yol açan şiddetli; bir kısa pozisyon sıkışmasının ardından bazı işlemleri geriye dönük olarak; iptal edebileceğini veya düzenleyebileceğini söyleyerek nadir görülen; bir adım atmak zorunda kaldı. Nikelin gördüğü bu rekor seviye, pandemi öncesinin yedi katı ve 2007’de gördüğü zirvenin iki katından fazla.

Hareketin sertliği, China Construction Bank’ın (OTC:CICHF) endüstriyel bir müşterisinden; kaynaklanmış gibi görünüyor. Bankanın, Pazartesi günkü marj tamamlama taleplerini karşılamak için ek süre alması gerekti.

Nikel en çok otomotiv, beyaz eşya ve inşaat sektörleri; için yapılan paslanmaz çeliklerde kullanılmaktadır. Bununla birlikte önemli bir pil malzemesi olan elektrikli araç sektöründen gelen talep de gittikçe artıyor. Ortalama bir Tesla (NASDAQ:TSLA) arabası yaklaşık 45 kilogram metal içeriyor.

SHELL KENDİLİĞİNDEN YAPTIRIM UYGULARKEN PETROL DESTEK GÖRMEYE DEVAM EDİYOR; AVRUPA’DA DOĞALGAZ FİYATLARI DÜŞÜŞ YAŞIYOR

Ham petrol fiyatları 120 dolar üzerinde kalmaya devam etti. Shell, spot veya uzun vadeli piyasalarda artık ; Rus petrol ve gazı almayacağını teyit etti. Bu durum, son iki haftadır piyasada görülen ‘kendiliğinden yaptırım uygulama’ dinamiğini güçlendiriyor.

WTI vadeli işlemleri %2,7 artışla 122,61 dolar olurken Brent %2,9 yükselişle 126,76 dolara ulaştı.

Bu aşırı yüksek fiyatlar, ABD hükümetinin Kısa Vadeli Enerji Görünümü raporuna olan ilgiyi artıracak. Amerikan Petrol Enstitüsü ise haftalık stok raporunu her zamanki saatinde paylaşacak. Piyasa katılımcıları, yüksek fiyatların talepte yıkıma yol açtığına dair işaretlere karşı hassas olacak. Ulusal ortalama gaz fiyatları, Pazartesi günü 4,17 dolar ile rekor kırmıştı.

BORSALAR PEK DE ETKİLEYİCİ OLMAYAN BİR AÇILIŞ YAPACAK; RUSYA’DAN GÖÇE ADİDAS, ESTEE LAUDER VE ADOBE DA KATILDI

ABD borsaları ufak artışlarla açılacak. Dün borsa, Ukrayna’daki savaş ve Batılı ülkelerin; Rusya’yı cezalandırmasından ağır bir kayıp günü daha geçirdi.

Dow Jones 75 puan artarken S&P 500 %0,3 ve Nasdaq 100 %0,1 artış gösterdi. Üç ana nakit endeksi, Pazartesi günü %2,3 ila %3,6 arasında kayıp yaşadı. Dow, düzeltme bölgesine giren son gösterge endeksi oldu.

ABD Hazinesi, bu haftanın üç büyük borç satışından ilkini, 3 yıllık tahvil satışı ile gerçekleştirecek. Enflasyon korkularından kaynaklı baskı altında getiriler Pazartesi günü iki haftanın zirvesini gördü.

İlgi odağında olabilecek hisseler arasında; Rusya’dan çıkan şirketler; arasına giren Estee Lauder, Adidas ve Adobe bulunuyor.

AB, ENERJİ BAĞIMLILIĞINI BİTİRME; KONUSUNDA CİDDİ Mİ?

Avrupa tahvilleri ve Orta Avrupa dövizleri; Bloomberg’in bir; raporu sonrası ralli yaptı. Rapor, AB’nin Avrupa’nın savunmasını; güçlendirmek ve Rusya’nın enerji arzına olan bağımlılığından kurtulmak için gerekli görülen harcamaları finanse; etmek için ortak borç çıkarmayı düşüneceğini belirtti.

Son iki haftadır sert düşüşler yaşayan zloti, forint ve koruna güçlü şekilde toparlandı.

Avrupa Komisyonu, AB’nin Rus enerjisine olan bağımlılığını nasıl bitireceğini detaylı bir şekilde anlatan yeni bir strateji planı çıkaracak – bu, Ukrayna’nın işgalinden dolayı stratejik düşünme biçimindeki derin değişimin yeni göstergesi. Ruble ise dolar karşısında %4 daha düşerek yeni bir rekor kırdı.

APPLE (NASDAQ:AAPL) İNDİRİMLİ YENİ İPHONE’U GÖSTERMESİ BEKLENİYOR

Bugünkü bir etkinlikte Apple’ın indirimli yeni bir iPhone’u tanıtması bekleniyor. Bu hamle, şirketin amiral gemisi olan ürünü için fiyat konusunda son iki yıldır görülenden daha hassas olduğunu gösteriyor. Şirket, son iki yıl içinde yeni modellerinin fiyatlarını; önemli ölçüde artırmak için donanım yükseltmelerine yönelik rekor düzeydeki yüksek talepten yararlandı.

OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ SARSILACAK

Nikel, otomotiv endüstrisi için de kritik önemde. Bir süredir çip krizi ve çeşitli tedarik sorunları; ile uğraşan otomotiv endüstrisi için nikeldeki sorunlar yeni bir kriz anlamına gelebilir. Değerli metallerde yaşanan sert artışlarla birlikte çelik fiyatlarının da hızlı bir artış göstermesi endüstrisi için başka sorunlar yaratabilir.

Nikel madeni fiyatı savaş öncesi döneme göre yüzde 30 artan paladyumla birlikte otomotiv endüstrinin vazgeçilmezi konumunda bulunuyor. Paladyum yarı iletken çip endüstrisi için kullanılırken nikel ise batarya ve metal alaşımların en büyük hammaddesi.