Nike sanal dünya için ayakkabı üretiyor

Yayın tarihi: 14 Aralık 2021 Salı 10:07 am - Güncelleme: 14 Aralık 2021 Salı 10:07 am

Metaverse’e yatırım yapan tek şirket Microsoft değil, dünyaca ünlü marka Nike’de bu konuda yatırımlar yapmaya başladı. Bu kapsamda Nike, sanal ayakkabı şirketi RTFKT Studiosu satın alarak dijital dünyaya bir adım daha yaklaştı.

Nike, sanal ayakkabı şirketi olan RTFKT Studios’u satın alarak meta veri tabanına bir adım daha attı. RTFKT Studios, metaverse (sanal evren) için ayakkabı üretimi yapıyor. Üretilen ayakkabılar NFT (non-Fungible Token) olarak satılıyor.

Nike ayrıca logosunun sanal ayakkabı, giysi, şapka ve diğer ürünler ve giysiler şeklinde kullanılması için ABD Patent ve Ticari Marka Ofisine birden fazla ticari marka ve patent başvurusunda bulundu .

Geçtiğimiz aylarda Nike, kendi metaverse’ünü oluşturmak için günümüzün en önemli oyun geliştirici şirketi olan Roblox ile ortaklık yaptığını duyurmuş, sanal bir showroom hazırlamışlardı.

NFT NEDİR?

NFT, değiştirilemez token, değiştirilemez jeton olarak da bilinir. NFT varlıklar her biri benzersiz ve biricik kalemleri ifade ediyor. Değiştirilemez Tokenlar, sahip oldukları özellikler sebebiyle genellikle telif hakkı bulunan ürünler oluşturmak için tasarlanılıyor. Örneğin bir sanatçı, kendi sanat eserini değiştirilemez token olarak oluşturduğunda ürünün her satışında sanatçı kendisine pasif gelir oluşturmuş oluyor.

METAVERSE  NEDİR?

Türkçe’ye sanal evren olarak çevirilebilen Metaverse, internet dünyasının içerisine girmek anlamına geliyor. Metaverse’te insanların alışveriş yapabileceği, hizmetlere abone olabileceği, iş arkadaşlarıyla birlikte çalışabileceği, oyun oynayabileceği ve hatta çevresindeki görüntüyü kişisel zevklerine ve gereksinimlerine göre özelleştirebileceği paylaşılan 3D sanal bir ortam sunuluyor.

Örneğin, kullanıcılar kendilerini bir hologram şeklinde başka yerlere yansıtabiliyor. Metaverse, kişinin sadece bakmak yerine içine girebildiği somutlaştırılmış bir internet gibi hayal edilebileceği belirtiliyor.

Bitcoin ve metaverse projeler dikkat çekmeyi başarıyor