Niğde’de ormanlık alanlara giriş yasaklandı

Yayın tarihi: 4 Temmuz 2022 Pazartesi 6:11 pm - Güncelleme: 5 Temmuz 2022 Salı 1:45 am

Niğde Valiliği, yangın riskinin yükselmesi sebebiyle 31 Ekim 2022’ye kadar ormanlık alanlara girişin yasaklandığını duyurdu. Valilik, şüpheli kişilerin ihbar edilmesi için de muhtarlıklar ve camilere anons geçileceğini  bildirdi.

Niğde Valiliği, ülke genelinde yaz kuraklıklarının ile birlikte orman yangınlarının başlaması sebebiyle “Niğde İli Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu’nun toplandığını duyurdu. Valilik, komisyondan çıkan karar gereği 31 Ekim 2022’ye kadar ormanlık alanlara girişlerin yasaklandığını bildirdi.

SABOTAJ İHTİMALİNE KARŞI İHBAR EDİLMESİ İÇİN ANONS

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’nün belirlediği alanlar haricinde kamp kurulmasını yasak olduğunu ifade eden valilik, ormanlık alanların içi veya bitişiği köylerde yapılabilecek düğünlerin yangına sebebiyet vermemesi adına havai fişek ve dilek balonu benzeri yanıcı madde kullanımının yasaklandığını dile getirdi.

Sabotaj ihtimaline  karşı ormana giriş yapan yabancı ve şüpheli kişilerin 112 Acil Çağrı Merkezi’ne vatandaşların ihbar etmesi için muhtarlık ve camilerde anons yapılacağını da duyuran Valiliğin açıklaması şöyle:

 

“NİĞDE İLİ ORMAN YANGINLARI İLE MÜCADELE KOMİSYON KARARI

“Niğde İli Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu” Ülkemiz genelinde yaz kuraklıkları ile birlikte orman yangınlarının da başlaması ve bu dönemde yangın riskinin yüksek olması nedeniyle 30.06.2022 tarihinde Vali Yardımcısı Ahmet ARIK başkanlığında toplanarak, Niğde ilinde çıkabilecek orman yangınları ile mücadele konusunda 13.05.2022 tarih ve 2022/1 sayılı kararlara ek olarak aşağıdaki kararlar alınmıştır.

Orman İdaresince gerçekleştirilen faaliyetlerde görev alanlar, izin almak koşulu ile orman alanlarında hayvan otlatanlar, ilgili kurumların izni dahilinde faaliyette bulunanlar ve orman içi ve bitişiğinde tarımsal faaliyette bulunlar hariç olmak üzere; Merkez Dündarlı Kasabası, Ulukışla İlçesi Horoz, Çiftehan, Alihoca, Maden (Karagöl Turizm Bölgesi hariç), Kılan, Darboğaz, Yeniyıldız ve Emirler Köyleri ile Çamardı İlçesi Elekgölü (Aladağlar Milli Parkı Bölgesi hariç) ve Yelatan Köyleri sınırlarında bulunan ormanlık alanlara giriş çıkışlar 01.07.2022 -31.10.2022 tarihleri arasında 6831 Sayılı Orman Kanununun 74. Maddesi kapsamında yasaklanmıştır.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünün belirlediği alanlar ile kamping işletmeleri haricinde ormanlık alanlarda kamp yapılması ve çadır kurulması yasaktır.
Orman içi ve bitişiği köylerde yapılacak düğünlerde orman yangınına sebebiyet verebilecek olan havai fişek ve dilek balonu gibi yanıcı madde kullanılması yasaktır.
Başta ormanlık alanların çevresindeki yerler olmak üzere tarla, bağ, bahçe, zeytinlik ve diğer tüm arazilerde temizlik vb. amaçlarla anız, bitki örtüsü, ot ve dal gibi artıkların yakılması yasaktır.
Orman içi ve bitişiğinde görülen duman ve yangınlar ile sabotaj ihtimaline karşı ormana giriş yapan yabancı ve şüpheli kişilerin tespiti halinde 112 Acil Çağrı Merkezine ihbarının sağlanması için yangına hassas bölgelerdeki muhtarlıklar ve camilerde yapılan anonslar vasıtası ile vatandaşlar bilgilendirilecektir.
Bu tedbir ve yasaklara uymayanlar hakkında 6831 sayılı Orman Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ile ilgili diğer mevzuat hükümlerine göre işlem yapılacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”