NFT’nin Türkçe karşılığı açıklandı

Yayın tarihi: 22 Nisan 2022 Cuma 5:41 pm - Güncelleme: 22 Nisan 2022 Cuma 5:41 pm

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, sosyal medya hesabından NFT teriminin Türkçe karşılığını açıkladı. Koç, TDK ile ortak bir çalışma yürütüldüğünü belirterek NFT’nin Türkçe karşılığının “Nitelikli Fikri Tapu” olarak belirlendiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Twitter hesabından paylaştığı bir video ile NFT teriminin Türkçe karşılığını açıkladı. Koç,  Türkiye’nin ilk NFT dersinin Ankara Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirildiğini hatırlattı. Dersin Millet Kütüphanesi’ndeki açılışından sonra sosyal medyadan paylaşılan “NFT yani non-fungible token teriminin karşılığı sizce ne olmalı?” sorusunun yöneltildiğini belirterek şunları kaydetti:

‘NİTELİKLİ FİKRİ TAPU’

“Ankete gösterilen yoğun ilgi hepimizi memnun etti, katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Gelen önerilerin hepsi bizim için çok kıymetliydi, anketi sonlandırdığımızda ekibim titiz bir çalışma yürüterek önerileri tek tek inceledi. Sonrasında yaptığımız değerlendirmeleri TDK ile paylaşarak ortak bir çalışma başlattık. Anket sonucunda gelen önerileri önce 80’e, sonrasında 10’a düşürdük. Nihai kararımızı TDK Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin’in de katkılarıyla ‘Nitelikli Fikri Tapu’dan yana kullandık. Seçenekleri değerlendirirken hem anlam bütünlüğüne hem de kısaltmanın küresel anlamda yer bulması için arama motorlarında yine NFT’ye karşılık gelmesine özen gösterdik.”

Koç ayrıca, NFT kısaltmasının seslendirilirken “eN eF Ti” yerine “Ne Fe Te”nin kullanılması gerektiğini vurguladı.

 

 

Hollandalı genç ‘ruhunu’ 377 dolara sattı